onsdag, april 29, 2009

Politisk kompass, på EU-nivå

Hittade faktiskt en ganska kul sida: http://www.euprofiler.eu. Där du först svarar på massa frågor och får reda på vilket svenskt parti du sympatiserar med. Det var ju inte så svårt. Sedan så kan du enkelt genom att flytta markören få reda på var du står i fransk, finsk eller varför inte Grekisk politik?

Det finns några felkällor i frågorna:

1) Finns frågor rörande invandring, dock inget kopplat till flyktingmottagande. Det ger lite märkliga effekter. Höga svar här ger en negativ poäng i kolumnen "europeisk integration" medan flyktingmottagandet så att säga är en annan fråga...
2) Ingen åtskillnad mellan ekologi och övrig ekonomisk politik. Enligt testet är (v) och (mp) i stort sett lika långt åt vänster. Det stämmer egentligen bara när det gäller miljöpolitik. Mp är ju inte allt för pålitliga när vi kommer till fackliga frågor eller skolpolitik.
3) Sedan finns det fel som man inte ska lasta testet för, men som man bör ha i huvudet. Kultur och historiens betydelse. Det gäller frågor som droger (som i testet räknas till brott och straff och inte till vård) men också eu-positivism. Länder med kort demokratisk historia tenderar att ha en mer eu-positiv vänster.

Men på det hela taget så är det en seriös och omfattande undersökning.

Några (sjuka) exempel på vilka partier som står mig närmast:

Irland: Socialistiska partiet (aldrig hört talas om) och Sien Fein
Storbritannien: Brittish Nationalist Party (BNP). Fascister! Usch!
Portugal: Portugisiska kommunistpartiet samt något annat vänsterparti som heter CDU.
Luxemburg: Kommunistpartiet
Grekland: Kommunistpartiet (KKE)
Tyskland: Tyska folkunionen (DVU). Fascister! Usch! Närmare än vad BNP var...
Frankrike: Oberoende arbetarpartiet (POI).
Finland: Finska kommunistpartiet (Vänsterförbundet var lååångt bort)
Danmark: Folkebevägelsen modt EU.
Turkiet: Kommunistpartiet (TKP) och något parti som heter Saadet Partisi.

Andra länder, som Cypern, Spanien, Nederländerna, Belgien och de flesta i östeuropa, där var jag inte ens nära något parti...

Om man räknar med ovanstående reservationer (som förklarar DVU och BNP) så måste jag säga att det finns en logik i listan ovan.

Inga kommentarer: