torsdag, november 16, 2006

Citymottagningen borde avskaffas!

I dagens VK kan man läsa om hur glada sossarna i landstinget är för att de lyckades trumfa igenom en sänkning av avgiften till Citymottagningen (100:- i stället för 300:-), trots att majoriteten egentligen är emot det förslaget. Det gick för att två borgare är borta. S+Mp ville förändra, V och borgarna ville ha kvar den högre taxan. Varför detta? Är (v) tokiga- höga patientavgifter?

Jo, försöka förklara: Citymottagningen är en helt vansinnig prioritering. Landstinget satsar ganska stora pengar på en "drop-in" mottagning i centrala Umeå. För att besöka Citymottagningen behöver man inte boka i förväg och man får inte heller göra några återbesök. Det ska vara enkla åkommor, som snabbt ska kunna åtgärdas.

Ovanstående innebär att man faktiskt skapar en efterfrågan på vård som inte motsvarar behoven. Genom att ha generösa öppetider, mitt i city, och inte kräva bokning, så passar Citymottagningen dagens stressade medborgare som handen i handsken. Stanna hemma en dag från jobbet, eller dra ner på tempot i din vardag? Ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd per telefon om någon huskur? Äh- slink in på Citymottagningen och få lite pencillin istället!

Skapandet av en Citymottagning bygger på en syn på människokroppen som en maskin, som alltid ska fungera och när den krånglar så ska den enkelt kunna fixas i ordning av den allsmäktiga sjukvården.

Som socialist vill jag ha en större helhetssyn på människokroppen. Större resurser borde läggas på det långsiktiga förebyggande arbetet, folkhälsoarbetet. Helt enkelt skapa hälsa snarare än bota sjukdom. En "drive-in" mottagning sänder helt motsatta signaler. Idealet är stabila vårdcentraler där patienten helst också skulle möta samma distriktsköterska eller distriktsläkare varje gång. På så sätt skapas en kontinuitet och en kännedom om patienten som en "enbesöks" mottagning helt saknar.

Har man ovanstående som perspektiv så är det naturligt att vilja att resurserna ska läggas till vårdcentralerna och inte till Citymottagningen. Ur ett länsperspektiv är det sjukt- varför ska vi ha en dylik mottagning i Umeå och ingen annanstans? Borde man då inte avskaffa bokningen till alla andra vårdcentraler utanför länets två städer (sorry Lycksele, men nu pratar jag RIKTIGA städer)? Ur ett klassperspektiv- hur rimligt är det att man under samma år har gett Umeås välbeställda invånare två presenter:
- Extra resurser till Dragonens vårdcentral med upptagningsområde bland annat Centrala stan, Grubbe och Haga?
- En extra mottagning i city? Hur många från Ålidhem och Ersboda far dit?

Nej, sossarnas jämförelse med Vårdcentralerna haltar. Citymottagningen är mer som akuten och bör därför också ha akutens avgift, 300:- .

Vårdcentralen i centrum!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fan, flytta till Norrbotten innan nästa val! Jag kan lova dig en plats i landstingsfullmäktige här då...

Walle sa...

Men jag är ju rädd för isbjörnar... *ler*

/031:an

Bergarn sa...

Ta inte illa upp men vilken smörja du har skrivit.

Tror du helt seriöst att männsikor skapar ett falskt behov av att gå till läkaren bara för att det finns möjlighet?
Det är ungefär som att säga att folk skiter i att skaffa jobb för att socialbidraget och a-kassan är för hög? (vänta nu, det låter bekant, jag kanske borde ta någon annan liknelse)

Jag vet inte om du har varit på citymottagningen?
Jag skulle boka tid för en lättare sjukdom på sjukhuset. Vad får man höra? jo; "vi kan tyvär inte boka in dig förrän 7 feb" sa dom 23 januari. Till saken hör den att jag hade symptom och va rätt säker på att det enda jag behövde var pencilin. Då fick jag höra att det fanns något som hette citymottagningen. Jag gick dit och fick tid samma dag, kunde tom gå på min klipptid.
Jag bor förövrigt på ålidhem.
Jag menar att ur folkhälsoperspektiv är denhär kliniken klockren. Folk slipper gå runt halvsjuka i 2-3 veckor bara för att det inte finns tid på sjukhuset. Sen att det inte går att ringa och boka tid är viktigt, då det krävs att man verkligen har ett "riktigt" ärende eftersom det är lite omständigt att sig dit ändå.

Skulle du sprida ut resurserna från citymottagningen på alla andra hälsocentraler så tror jag det skulle vara lite som att pissa i sjön. Det känns inte som om det skulle göra så markant skillnad i deras budgetar. Dock gör citymottagningen stor skillnad för mig, och säkert för många andra här i umeå.

Walle sa...

Utgår ifrån att du menade vårdcentral när du skrev att du ringt sjukhuset. En lindrig sjukdom har ju inte på lassa att göra. Märkligt, jag har aldrig behövt vänta mer än 24 timmar på en akut tid på vårdcentralen. Fick du vänta så länge som du skriver så var inte ditt behov akut. Enkelt. Det är det som är problemet med citymottagningen, ingen prioritering görs. Alla får komma fram direkt. Vet du att 25% av svenskarna äter minst en pencillin kur om året? Faran för resistens är stor. Mycket kan fixas genom vila och genom goda råd från sjukvårdsrådgivningen.