fredag, november 17, 2006

Utkast till interpellation

Denna måste putsas och ordnas lite på innan jag kan ge Levi Bergström (s) passningen...

Angående effekterna av högerregeringens förslag om arbetsgivarnas rätt till sjukintyg:

Lite i skymundan från de uppmärksammade förslagen kring a-kassan har också företrädare för regeringen uttalat sig för en ändring av sjukförsäkringen. Syftet med ändringen är att öka kontrollen av de sjuk och därigenom tror såväl regeringen som din partikamrat Anna Hedborg att det påstådda överdrivna nyttjandet av sjukförsäkringen ska kunna förhindras. Enligt förslaget ska arbetsgivarna få rätt att kräva sjukintyg från den första sjukdagen. Det finns åtskilligt att diskutera kring denna människosyn och de möjligheter det innebär för arbetsgivare att trakassera enskilda anställda, men det väsentliga för denna interpellation är effekterna det kan få för sjukvården i Västerbotten.

I en intervju i Östgöta Correspondenten 1/11 säger en av östergötlands vårdcentralschefer, Lars Edfors, att han förutsätter att ansvaret för sådana intyg läggs på företagshälsovården.
- Att ge arbetsgivaren rätt att kräva intyg första sjukdagen är inte samma sak som att kräva att vården ska utfärda intygen.

I dagsläget är det oklart när det hela kommer att läggas fram till riksdagen som konkret förslag. Det enda datum som är sagt är att Riksförsäkringsverket den 22 december kommer att presentera sin stora utredning om sjukskrivningsprocessen.

Med anledning av ovanstående undrar jag:

1. Har det i landstingsledningen förts några diskussioner kring vad denna möjlighet för arbetsgivarna kommer att få för konsekvenser för primärvården i Västerbotten?
2. Kommer Västerbottens läns landsting försöka påverka regeringen via SKL om det visar sig att förslaget har negativa effekter för landstinget?
3. Är det realistiskt att tro att invånarna runt om i länet kommer kunna komma i kontakt med vården samma dag som de insjuknar?
4. Är det troligt att det bästa sättet att återhämta sig från en relativt lindrig åkomma är att tillbringa tid i väntrum och liknande?
5. Delar du Lars Edfors inställning att det är företagshälsovårdens ansvar att ordna intyg?
6. Om så är fallet, finns det klartlagt hur stor andel av länets företag som har en fungerande företagshälsovård?
7. Om vi utgår från att en stor del av småföretagen inte har en fungerande företagshälsovård och att deras anställda vänder sig till primärvården. Hur hanteras detta? Om detta intyg inte ses som en del av den offentliga vårdens uppdrag, är det då inte naturligt att ett dylikt intyg blir prissatt som en del av den gula taxan, med höga avgifter för den sjuke som följd?


Ålidhem, datum som ovan:


________________
Mikael Wallgren, landstingsfullmäktige (v)

Inga kommentarer: