tisdag, april 14, 2009

Nu får vi se vad Danmarks storstilade försvar för yttrandefriheten är värt

De flesta torde minnas den s.k. Muhammed-krisen för något år sedan då högertidningen Jyllandsposten ställde till det genom att publicera en karrikatyr av profeten Mohammed. Ett himla liv, kan vi väl sammanfatta det som. Med brösttoner från alla håll och kanter, där Sverigedemokraterna nog var de enda som tjänade något på debatten.

Nåväl i samband med detta stod den danska regeringen med Anders Fogh Rasmussen upp och försvarade tryckfriheten och vägrade ens att ta avstånd. Precis som en tidning har rätt att skriva (i stort sett) vilken skit som helst så bör ju också en politiker ha rätt att kommentera det. I teorin i alla fall, även om journalister helst verkar vilja slippa granskning och kritik, se på hur Marita Ulvskog (s) i allmänhet blivit bemött.

I vilket fall så har det nu kommit en ny fråga upp på dagordningen; nämligen Roj TV. Turkarna vill slå igen den kurdiska TV-kanalen som sänder från Danmark. Nu utgår jag i från att den danska regeringen är lika tydlig i sitt försvar för yttrandefriheten som de var när de gällde Jyllandsposten. Jag är dock skeptisk över att den blå-bruna danska regimen ska behandla en kurdisk tv-kanal likvärdigt med en dansk slask tidning. Särskilt som Fogh Rasmussen nu är generalsekreterare i NATO. Det kostade säkert något... Läs Roj TV:s hemsida. Läs också Serhat Daran.

Inga kommentarer: