onsdag, april 29, 2009

Fritt vårdval- till vilket pris?

Lite i skymundan så har det fria vårdvalet lanserats här i Västra Götaland. Det hela ska börja gälla från 1 oktober. Intresset är stort från diverse aktörer, hela 250 vårdcentraler har anmält sitt intresse. Av dessa är ca 100 nya, privata. De allra flesta i stor-Göteborg. Det är inte konstigt, av två anledningar. Dels är det i Göteborg som primärvården fungerar som sämst, dels så söker sig privata alternativ alltid till storstäderna, oavsett vad det gäller för verksamhet. Så att det är sagt, så ska jag väl säga att det finns EN sak som är bättre med regionens plan än med Hallands eller Stockholms motsvarigheter; det finns en social vägning som gör att vårdcentraler som får många vårdtunga patienter får kompensation. Det är en förbättring, men det räcker inte!

Vänsterpartiet har i regionstyrelsen som enda parti röstat emot förslaget bland annat med motiveringen: ”sjukvården inte passar för ett kundvalssystem och att patienter inte är kunder på en marknad”.

Andra funderingar man kan ha är huruvida det egentligen är intressant för oss som patienter att välja vårdcentral. Fungerande vård med rimlig tillgänglighet och kontinuerlig kontakt är det viktigaste för de flesta. Argumentationen utvecklas bra av en f.d. direktör vid namn Karl-Henrik Pettersson. Läs inlägget och andra på hans blogg. Håller inte med honom i allt, men grymt intressant med en blogg som så enkelspårigt handlar om hälsopolitik.

Det stora dilemmat, bortsett från rent ideologiska - som frågor kring det förebyggande arbetet och långsiktigheten - när en sådan här reform sjösätts är det dock extremt liten debatt kring. Jag pratar om läkarbristen. I en artikel i Borås Tidning (m)uttalar sig Ann-Christine Andersson, centerpartistisk ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (Sjuhäradsbyggden):

– Bristen på läkare försvinner inte av detta men förhoppningen är att vi kan få fler läkare, som idag inte arbetar som distriktsläkare men som har utbildningen, att tycka att det blir lockande om det blir mer självständighet
.

Här finns en aningslöshet. Hon har rätt i att det finns en begränsad pott av läkare att gräva från, såväl läkare som i dag jobbar inom vården med annat, men även de som jobbar utomlands. Samtidigt så finns det redan i dag ett EXTREMT stort underskott på allmänläkare. Om vi tar ett av Sveriges (befolkningsmässigt) minsta landsting, Västerbotten, så finns det redan i dag ett underskott. Det finns i dagsläget (2007) runt 70 vakanta specialisttjänster, värst är det inom psykiatri och primärvård. Försökt hitta nyare siffror, enligt Västerbottens Kuriren så är det i februari 2009 ca 200 vakanta tjänster i hela norra sjukvårdsregionen.

Jag var ledamot av landstingsfullmäktige i 9 år (1998-2007) och problemen kring läkarbristen var något vi fick känna av in på bara skinnet. Läkare som "erbjöd" sig att starta privata vårdcentraler, om bara ersättningen var den rätta. Dessa läkare kunde inte tänka sig att söka tjänsterna inom landstinget. Vid ett annat tillfälle gick det rykten om den ny-utexaminerade läkaren som vägrade ta en tjänst på en vårdcentral i en mindre ort för att lönen på 50 000 kronor var för låg. Vi sitter i dag i en hopplös situation på grund av många års flathet från politiskt och tjänstemannahåll. Läkarförbundet har fått påverka storleken på läkarutbildningen på ett sätt som inte är okej. De maktmedel som läkarna haft, bland annat när det gäller handledning av praktikanter har aldrig synats av de som bestämmer i frågan, oavsett partibok.

På vilket sätt förvärrar då det fria vårdvalet situationen? Jo. 100 nya vårdcentraler, framförallt i stor-Göteborg. Det betyder ett antal hundra nya läkare. Några kanske flyttar sig från sina nuvarande vårdcentraler, anpassning av minskat antal patienter, etc. Faktum kvarstår dock- det finns ett underskott på vårdtillgänglighet i Göteborg. Därför kommer det med stor sannolikhet bli en väldigt populär reform bland Göteborgarna. Folk kommer lista sig, besöka vården oftare, osv. Jag vet bara min mor som var skeptisk till systemet med listning, som då missade tåget och i dag inte är listad hos någon vårdcentral. Det är fullt sägs det. Däremot har hon inte haft någon problem att få en privat specialistläkare för andra bekymmer. Sjukt. Hon är inte ensam att inte ha en stabil kontakt med en vårdcentral i dag.

Vad är då problemet? Det är väl jättebra om det blir fler läkare i Göteborg om det nu är sådana problem? Ja, visst. MEN det finns ju inte fler läkare i Sverige! Om det blir fler läkare i Göteborg måste det bli färre läkare någon annanstans. Förmodligen i Västerbotten och liknande ställen. En förstärkning av läkarbristen skulle dessutom vara starkt kostnadsdrivande, eftersom läkarna inte verkar ha någon som helst gräns för vad de kan begära rent lönemässigt. Kryddar vi det sedan med EU:s nya arbetstidsregler* så ser vi ett fullständigt kaos framför oss...

Jag är allvarligt oroad för utvecklingen när det gäller den svenska sjukvården. Bristande helhetssyn och ökad social skiktning när det gäller tillgången till vård. Är det inte illa nog att vi måste välja el-, tele- och försäkringsbolag? Ska min dyrbara fritid gå åt till sånt här också? Nej, personligen har jag alltid varit nöjd med mina lokala vårdcentraler, det vill säga- dem jag besökt (Landvetter, Ålidhem, Stenungsund, m.fl).

Läs för övrigt följande rapport om hur vårdval Stockholm har slagit ut, från SAP. Observera effekterna INOM Stockholm, hur tror ni det kommer att slå när man tar in HELA landet...



* Vill poängtera att jag ser en hel del fördelar med tänket bakom de nya arbetstidsreglerna. Finns det begränsningar för hur länge lastbilschaufförer får köra så borde det finnas i alla yrken, inte minst för läkare. Däremot så är det ett bra exempel på hur krångligt allting blir när EU ska lägga sig i!

1 kommentar:

Anonym sa...

I want not acquiesce in on it. I think nice post. Especially the appellation attracted me to read the intact story.