onsdag, april 15, 2009

Förälder vid 16- "ingen skada har skett"?

Läs följande text från en artikel i DN:
"Nu är det unga paret föräldrar till en tvåårig pojke. De har inte fått någon ersättning för misstaget med p-staven, eftersom försäkringsbolagen anser att ingen lidit någon skada."

Vad det hela handlar om är att något spån till vårdpersonal (i stor Göteborg) har haft en riktigt dålig dag på jobbet och satt in en "falsk" (övningsstav) p-stav i armen på en ung (16) tjej. Eftersom tjejen och hennes kille var inställda på att de hade skydd mot graviditet så gick det som det gick. Hon blev gravid och föga förvånande- dröjde innan hon upptäckte att hon var gravid. Den som tror att den är skyddad kanske inte letar efter signaler direkt.

Något som också är märkligt i artikeln är att det helt verkar rinna ut i sanden. Som vi ser ovan vill inte försäkringsbolaget ta hand om det, men också de offentliga instanserna som ska kontrollera det här verkar inte ha kommit fram till något:
"Frågan är hur det kunde bli så fel. Händelsen har utretts av både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men ingen av dem kom fram till något resultat."

Ursäkta mig? Jag hoppas att ovanstående betyder att de inte hittat en förklaring till VARFÖR person X gjorde fel, för att hitta vem person X är - det kan knappast vara svårt. Står väl i journalen.

Åter till skuldfrågan. Som tur är i Sverige så har man som anställd ett begränsat ansvar för misstag begågna på jobbet. Däremot har det aktuella sjukhuset ett stort ansvar. Det framgår inte av texten, men jag utgår ifrån att hon inte fått något skadestånd från patientskadeförsäkringen. Det är ytterst märkligt, eftersom det helt klart handlar om en felbehandling som förändrat den unga kvinnans (och mannens) liv.

Några saker som talar för att hon borde få skadestånd:
- Hur mycket kostar det att uppfostra ett barn?
- Gymnasieelev- alltså inte tjänat ihop någon föräldrapenning mer än grundbeloppet.
- (Förmodligen) avhoppat gymnasium, att senare läsa in det på Komvux med hjälp av lån är inte gratis.
- Berövad en del av sin ungdom- borde ge ideellt skadestånd.

Således borde hon stämma sjukhuset på någon miljon eller så.

Imponerad dock av det unga parets mognad, att de verkar hålla ihop en så länge, något positivt i det hela i alla fall!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att hela ärendet låter märkligt i artikeln. Dock ska jag börja kolla på UG nu och hoppas få klarhet i det hela.

Bra argumentation.

Varning för Byggsupporten! sa...

Varför inte istället se det fantastiskai roliga och lyckan i en graviditet?