tisdag, april 07, 2009

Liberalerna i Göteborg är inte så illa de heller...

I ett tidigare inlägg så ondgjorde jag mig över att borgare i Kungliga Hufvudstaden är lite värre än borgare i allmänhet. I syfte att minska min partiskhet måste jag härmed kundgjöra att liberaler i Göteborg inte alltid ligger så långt efter.

I en ledarkrönika i vårt liberala husorgan skriver Malin Lernfeldt föraktfullt om alla oss som klagar på tandvårdskostnaderna.

Bjuder er härmed på inledningen till krönikan så vi kommer i form:

En chipspåse och en halvliters coca-cola kostar ungefär fyrtio kronor. Fyrtio kronor gånger 52 fredagsmys blir 2080 kronor. För 2080 kronor har man råd att gå till tandläkaren. Det blir till och med pengar över. Ändå är det väldigt många svenskar som tycker att det är för dyrt.
Men fredagsmys har man råd med. Och platt-tv. Och en massa trisslotter. Och fläskkotlett på grillen varje helg mellan april och september. Och ny bil. Eller tre till fyra krogkvällar varje månad.


Bortsett från att hon här blandar saker som man mycket väl borde kunna unna sig (chips och fläskkotlett) med andra saker som man mycket väl kan tycka är mindre viktigt (bilar och platt-tv), så slår det mig att det är en härlig prioritering av ämnen att vika en ledarkrönika till. Vad är nästa steg- att säga att vi löser vårdens problem genom att införa skyhöga avgifter och skuldbelägga dem som inte "prioriterar rätt" i sina liv?

Hon fortsätter:

För bara ett par generationer sedan kunde man se på tänderna vad en person hade för bakgrund. Så är det inte i dag. Numera har vi alla möjligheten att ha fina och friska tänder. Bara vi tar ansvar och går till tandläkaren innan det är för sent. Det handlar om att prioritera. Om att ha framförhållning. Och att välja friska tänder före platt-tv, trisslotter och turer till Ullared.

Denna människofientliga borgerlighet som anser att vård skall betalas privat, väntar förmodligen bara på tillfället, kanske i en anda av prioriteringar, att det ska bli opportunt att använda samma argumentation när det gäller kroppsliga sjukdomar.

2 kommentarer:

Röde Condoren sa...

Gör en undersökning bland tandläkare och patienter. Fråga patienterna varför de inte går till tandläkaren och fråga tandläkarna vilka skäl deras patienter anger för att de inte besöker tandläkaren. Så ska vi se om ens 10% uppger att de inte går dit för att de hellre "äter chips", "köper platt-TV", "går på krogen" eller vad fan det nu än är. Jävla liberala skåp....!

Walle sa...

Japp. Hoppas jag inte ordnade hjärtinfarkt till dig, genom att sprida vad för dynga skrivs här lokalt... :)