måndag, september 24, 2007

Vägra privatisera trafiksäkerheten!

Då har borgarna slagit till igen. De vill att de privata trafikskolorna ska få ansvaret för uppkörningarna istället för Vägverket. Vansinnigt. Vägverket är garanten för att kontrollera att den utbildning du fått är bra och funktionsduglig.

Kort så ser jag två faror:

1) Släpper igenom folk för lätt. Antingen mot betalning eller bara för att upprätthålla ett "gott" rykte som ger fler nya kunder. "Där är det lätt".

2) Håller kvar folk för länge i trafikskolan. Vilken affärsidé - kugga folk så att de kommer tillbaka för fler lektioner. Lite som glasmästaren som slår sönder fönster.

Ung Vänster har länge krävt att utvecklingen ska gå åt rakt motsatt håll. Ung Vänster vill (delvis) socialisera körkortsutbildningen. Det finns ingen anledning att en så viktig kompetens som B-körkortet INTE ska omfattas av det allmänna utbildningsväsendet. Läs platsannonser så ser du hur ofta man kräver eller önskar B-körkort. Särskilt i städer är det ett effektivt sätt att gallra ut de intresserade ur ett klassperspektiv. På landsbyggden biter även den fattigaste ihop och ordnar det på något sätt. Dessutom är B-körkort en stor frihet, även om du inte köper bil så kan du med ett B-körkort hyra en bil om andan falller på för en weekend tur till släkt och vänner. Med andra ord så vore en körkortsutbildning på gymansiet något som både förbereder dig för ett samhällsliv i största allmänhet och dels något som förbättrar ungdomars arbetsmarknadskompetens. Det vore väl bra?

Läs också vad Ilona i Uppsala tycker i frågan.

Inga kommentarer: