måndag, oktober 01, 2007

Vägra vara tacksam...

... heter VSF:s efterlängtade kampanj om studenters ekonomi. Gå in och läs på kampanjhemsidan, där finns affischer, flygblad och bra med information kring varför dagens politik är katastrofal för framtidens studenter. I andra länder förväntas studenterna försörjas av sina släktingar. I Sverige brukar vi slå oss på bröstet över att det inte är så här. Den självbilden stämmer inte. 1/3 av alla studenter får regelbundet stöd "hemifrån".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker också att studiemedlet borde höjas, och det till alla oberoende av samhällsklass. Det borde faktiskt vara som en lön.
Efter 5 års studier på teknisk högskola så arbetar jag numera. Vid månadens slut gör jag en tidrapportering, och denna ligger till grund för påföljande månads lön. Samma sak borde gälla för studenterna.
De poäng man tagit borde ligga till grund för det studiemedel man får. Säg att man får ett studiemedel (jag låter er andra fundera över vilka proportioner mellan lån och bidrag det ska vara) på 10000 brutto / månad (120' / år). Utslaget på antalet ECTS-poäng, ger detta 2000:- / poäng. Med detta system hamnar pengarna hos dem som verkligen studerar flitigt. Tar man med än 60ECTS-poäng per år får man ochså mer än 10' per månad.

Walle sa...

Ett intressant förslag- om man samtidigt som du antyder höjde summan så att den gick att leva på (och gärna åtgärdade magont för sommaren också).

Självklart ska det vara samma studiemedel för alla, jag ville bara poängtera att ett lågt studiemedel främst drabbar dem som 1) inte får hjälp hemifrån, 2) där det inte är självklart att man ska studera vidare.

För dig (eller snarare dina efterföljare) har det också blivit allvarliga försämringar det sista året genom 5 års gränsen som införts i a-kassan. Om du studerar i mer än fem år så får du inte behålla din a-kassa. Det betyder att om du säger upp dig från ditt jobb, börjar en lång utbildning och sedan blir arbetslös så har du betalat avgift till a-kassan i onödan i alla år. Det är en skandal! Har man arbetat och kvalificerat sig till a-kassa och sedan duktigt betalat sin avgift på ett litet studielån - då ska man f-n inte kunna bli av med den genom ett enkelt litet riksdagsbeslut!

Tack för din kommentar!