söndag, september 16, 2007

Fråga: Vad får man om man motarbetar terrorism i USA?

Svar: Mellan 15 år, och dubbel livstid plus 15 år.
I alla fall om det är Miami-terrorism man förhindrar.

I över 40 år har den ena USA-regeringen efter den andra tillåtit, ett terrornätverk att operera från Miamiområdet. Högerextrema exil-kubaner har dödat nästan 3500 männi-skor på Kuba. De har också genomfört terrordåd i USA. Detta har gjorts med pengar och hjälp från regeringen och CIA, medan polis och FBI har tittat mellan fingrarna.

Efter årtionden av lönlösa protester hos USA's regering, skickade Kuba en grupp agenter till Miami för att infiltrera och övervaka terrororganisationerna.

Rene Gonzalez Sehwerert, Ramon Labanino Salazar, Fernando Gonzalez Llort, Antonio Guerrero Rodriguez, och Gerardo Hernandez Nordelo (nu kända som "De fem") upptäckte och rapporterade information om över 170 planerade terrordåd som därmed kunde förhindras.

Den 17 juni 1998 hölls ett historiskt möte i Havanna där kubanska myndigheter lämnade över de insamlade uppgifterna till representanter för USA's myndigheter och bad dem vidta åtgärder mot den terrorism som organiseras från deras territorium.

FBI använde uppgifterna, men inte för att stoppa terrorism, utan för att spåra upp och fängsla de fem kubanska antiterroristerna.

Efter 17 månader i isoleringsceller påbörjades farsartad rättegång där de fem anklagades för att ha spionerat på USA's militär, och en av dem för mord.

Rättegången hölls i Miami trots att det var uppenbart omöjligt att hålla en opartisk rättegång i den stad som helt kontrolleras av den högerextrema Miami-maffian. Försvarsadvokaterna nekades tillgång till stora delar av "bevisen". Jurymedlemmar bad att slippa sin tjänstgöring eftersom de inte skulle våga ge ett utslag som inte föll Miami-högern i smaken. Media hetsade allt vad de orkade. I en sådan rättegång spelar det ingen roll att högt uppsatta personer inom FBI och USA's militär vittnar om att ingen av de fem kubanerna på något sätt hotade USA's säkerhet.

Sedan domen föll 2001 - på sammanlagt fyra livstidsstraff och 75 år - har de fem placerats på olika fängelser, i olika delstater, och långa perioder i isolering. Inga medel är för fula när arbetet med överklaganden skall försvåras. Anhöriga har nekats visum för att besöka dem. Kubanska diplomater får inte besöka dem. Till och med deras advokater har under långa perioder nekats att få träffa sina klienter.

Men arbetet med överklaganden fortsätter och kampanjer pågår över hela värden för att tvinga fram en ny, rättvis, rättegång. Kravet är frige de fem!

Detta har tagits från føljande hemsida, gå in och læs mer!

Uppdatering: Gå in hær och læs ett mycket bættre inlægg æn mitt eget...

1 kommentar:

Johan Persson sa...

Tackar mjukast