måndag, september 17, 2007

Drygt ett år med högerregeringen har gått

Varsegoda, varför skriva själv när min morgontidning gör det åt mig. Fyller på med ett par argument till längst ner, men först Lars Bodén:

"Ett år efter valet ser vi att det blev ett systemskifte

ETT ÅR HAR GÅTT efter valet 2006, som förde de fyra borgerliga partierna till maktens boning – Rosenbad.

Bokslutet för det första regeringsåret kan sammanfattas: Klyftorna och orättvisorna har ökat. I stället för en grön har vi fått en blå skatteväxling. Högeralliansen har lyckats i sitt uppsåt. Den här gången ska det bli systemskifte!

En 10-miljonersvilla i Danderyd får samma avgift som ett 70-talshus i Vilhelmina tätort.

Den som har en taxerad förmögenhet på fem miljoner kronor får i år 75 000 kronor mer i plånboken när förmögenhetsskatten sänks. De största vinnarna är människor med höga inkomster, stora förmögenheter och dyra hus.

De största förlorarna är arbetslösa, sjuka och pensionärer. Den sänkta skatten (jobbavdraget) gäller inte dem.

Ilskan hos de mest utsatta växer. I dag, i morgon och senare i veckan blir det demonstrationer mot regeringen runt om i Sverige; även i vårt län.

Regeringen Reinfeldt har gjort sig förtjänt av låga betyg och människors vrede.
De rikaste är förstås inte så arga – bortsett från den kategori rika som fortfarande tror på solidaritet och människors lika värde.

Många väljare som på valdagen valde blått i stället för rött har ångrat sig. Och några soffliggare med åsikten ”det kvittar vem som styr” har också vaknat till sans. Därför leder oppositionen stort över regeringspartierna.
Demoskops/Expressens mätning från 12 september visar på en klar övervikt: 53,3 – 42,4. Moderaterna har backat från 27 procent förra månaden till 25,8 procent.
Socialdemokraterna har gått bakåt något, men 41,3 procent ger partiet nästan lika stor andel av valmanskåren som hela det borgerliga blocket tillsammans.

FREDRIK REINFELDT och Anders Borg är några av hjärnorna bakom ”de nya moderaterna”. De har även det största inflytandet på regeringspolitiken.
Moderaterna gick till val som ett ”arbetarparti” och låtsades värna om både arbetsrätten och välfärden. Retoriken gick hem. Många före detta socialdemokrater – kanske trötta på Persson? – röstade höger.

Taktiken ny retorik = samma politik lyckades. Jämfört med den förra borgerliga regeringsperioden 1991-1994 har kvartetten blivit något mer högervriden.

Centerpartiet med Maud Olofsson i spetsen är det mest högerliberala och utmanar moderaterna på den kanten. Kristdemokraternas hjärtefråga var fastighets- och förmögenhetsskatten, vilket visar var det partiet har sina sympatier. Och folkpartiet har slutligen övergett sin socialliberala och humana människosyn.

Ett nytt Sverige växer fram med ökade klassklyftor, större orättvisor och nya steg planeras för försämrade villkor i a-kassan, sjukförsäkringen och inom arbetsrättens område. Får centerpartiet och Maud Olofsson med sig hela regeringen ökar otryggheten i arbetslivet ännu mer.

Alliansens Sverige ser till att omfördela resurserna från fattigare till rikare regioner. Så fungerar övergången från skatt till avgift på fastigheter. Drygt 40 procent av den slopade fastighetsskatten hamnar i Stockholmsregionen. Ju högre taxeringsvärde, desto lägre blir den nya kommunala avgiften – i procent räknat.
Den bästa ekonomin har storstadsbor som är 50 år och äldre. Regeringen Reinfeldt ser till att de får den största utdelningen i form av både slopad fastighets- och förmögenhetsskatt.

LO-ekonomerna har räknat fram att 90 procent av förmögenhetsskatten betalas in av dem som fyllt 50 år. Drygt 60 procent av förmögenhetsskatten har betalats in av den rikaste tiondelen. För dessa blir vinsten med slopad skatt allra störst.

Högerprofilen på den borgerliga politiken är tydligare den här gången än den var med Carl Bildts regering.

DEN MODERATLEDDA regeringen kom till dukat bord, men tackade inte för maten. Regeringsbildaren Fredrik Reinfeldt må se ut som en svärmorsdröm och låta som en sammetslen smörsångare när han pratar, men han har visat sig sakna gott bordskick.

Allt gick fel den första tiden. Fusk och fiffel uppdagades på löpande band. Svartavlönade dagmammor och obetalda tv-licenser fick två ministrar att lämna regeringen hals över huvud. Den tredje moderate ministern – Mikael Odenberg – hoppade själv av, arg och besviken över hur han och försvarsmakten körts över.
I förra veckan utsågs en ny handelsminister: Ewa Björling. Inte heller hon har rent mjöl i påsen. Men värre än svartbygget på Ekerö är hennes alltför hängivna attityd till staten Israel. hur trovärdig blir hon som handelsminister i en global värld?

Och vilka förutsättningar har Björling att leva upp till FN:s krav på mänskliga rättigheter. Har moderaterna verkligen så ont om kandidater?"

Som grädde på moset har vi nu dessutom fått reda på att bensinskatten ska fortsätta höjas. Säger bara: Nu ska ni jag varenda norrländsk riksdagsledamot från "alliansen" tills de kryper fram. Särskilld blåslampa skall användas mot de KD & M ledamöter som inför valet skar pipor i vassen av missnöjet. Inte gick "miljöpartiet" centerpartiet i valrörelsen ut och sa högt och öppet att de ville detta heller. Det är klart, några ska ju betala för deras skattesänkningar! Jag nöjer mig med att stilla påpeka att Vänsterpartiet faktiskt stoppade den senaste tänkta höjningen av den förra regeringen.

Gå för övrigt in på www.nyval.com för att se en lista på de försämringar som regeringen ställt till med!

Inga kommentarer: