måndag, september 24, 2007

Då var det dags igen...

På vk.se läser jag att gruvföretaget International Gold Exploration (IGE) har tagit kontakt med de aktuella samebyarna för att i samarbete ordna en konsekvensanalys av återöppnandet av Stekenjokksgruvan. IGE betalar ett fristående konsultföretag för att göra en socialkonsekvensundersökning av vad ett öppnande av gruvan skulle innebära lokalt i området.

Emellertid verkar renägarna redan bestämt sig och är med på projektet för att någon annan ska betala för det och utföra arbetet:

"Renägarna i de båda samebyarna i Vilhelmina södra och Frostviken norra är positiva till förstudien, men är mycket oroade över en eventuell gruvöppning.

- Poängen att vi är med, är att lyfta fram rennäringen så att Bergmästaren redan då han prövar ansökan om bearbetningskoncession, kan säga att en gruva blir ett för stort intrång för vår näring. Hade vi inte valt att vara med, hade vi fått lägga en massa tid på att argumentera emot då ansökan prövas, säger Tomas Nejne, renägare i Vilhelmina södra sameby."


Nej, då. Det ser ut som det inte kommer bli några nya jobb i Klimpfjäll den här gången heller. Återigen- hur många renjobb är det som gruvan hotar? Förmodligen färre än vad gruvan kan ge.

Inga kommentarer: