måndag, september 03, 2007

SV i lobbyistskandal

De sista dagarna har det blåst ganska friskt kring ledningen før SV. En av partiledaren och tillika finansministern Kristin Halvorsens førtroliga har dansat på grænsen till vad som ær riktigt rumsrent. Mannen heter Stein Ørnhøi och var tidigare stortingsrepresentant och leder i Nei till EU. Idag sitter han i regeringens "Sikkerhetspolitisk utvalg". En person med stort inflytande i kænsliga ærenden således.

Det SØ har gjort ær att han ætit middag på lyxrestaurang med representanter før JAS Gripen & Wallenbergsgruppen. Norge ær næmligen i færd med att køpa in nya jaktplan. De står och væljer mellan tre olika plan; amerikanska Lockheed, europeiska/franska Eurofighter och så då svenska JAS Gripen. SV har tidigare i processen inte varit særskilt possitiva till inkøp av dyra flygplan, før att formulera mig milt. Samtidigt ær SV också stenhårda motståndare till Nato. Så att en ledande SV:are væl har insett att planen kommer att køpas i alla fall, så ær det inte særskilt førvånande att han (och SV) gærna ser att det blir ett svenskt plan. USA står kanske inte høgst upp på norska socialisters kompislista...

Det ær dock lite lætt kænsligt att en ledande rådgivare till partiledaren før ett av de tre regeringspartierna redan bundit sig så hårt till ett av det tre konkurrerande flygen att han sitter och har ett høgljutt samtal på en lyxrestaurang med lobbyister. SØ næmner bland annat hur han kan hjælpa dem med att få "tystat" en jobbig journalist på den norska tidningen Aftonposten. Han sitter alltså och skryter om sitt inflytande.

Dagbladets Per Arne Kalbakk avslutar en krønika om det intræffade så hær:

Stein Ørnhøi legger ikke skjul på at han har som mål å dreie norsk sikkerhetspolitikk på en måte som gjør båndene till NATO mindre sterke. Det gjelder sikkert resten av SV også. Og når det attpåtil finnes et svensk alternativ til det amerikanske jagerflyprojektet er det ingen som bør bli overrakset over at partiet er positivt innstilt til det. Men det sier en del om hvor viktig en slik kursendring er for SV når de til og med er villige til å gøre felles sak (gemensam sak, min øvers.)med svenska storkapitalister for å få det til.

Inga kommentarer: