lördag, september 08, 2007

Jag førstår inte...

...hur Centerpartiet och Miljøpartiet och miljøpartiet resonerar nær det gæller de privata skolorna (s.k. friskolor). Både Mp och de nya Mauderaterna ær de två partier som oftast och tydligast står upp før det kommunala sjælvstyret, som står upp mot idén om att riksdagen ska lægga sig i vad varje kommun gør. Inte minst Centern brukar prata om att de vill ha en federal stat, en stat dær varje beslut fattas så næra medborgarna som møjligt.

Trots detta så førsvarar dessa partier stenhårt dagens friskolesystem. Ett system dær vem som helst får ansøka om att starta en friskola och dær en statlig myndighet(!), Skolverket ska avgøra utifrån riktlinjer fattade av riksdagen. Inte særskilt næra folket.

Den enda rimliga tolkningen ær att Centerpartiet vill att borgerliga kommuner ska ha frihet, men att vænsterkommuner inte ska ha det. Privatisera sjukhus eller vatten ær en (landstings)kommunal angelægenhet, medan att tvinga kommunerna att betala privatskolor ær en riksangelægenhet. Logiskt? Knappast. Snurrigt? Ja.

Inga kommentarer: