måndag, september 17, 2007

Regeringens dubbla tungor gentemot de nationella minoriteterna

Å ena sidan skriver regeringen under urfolksdeklarationen och säger sig vara beredda att ge samerna makt över större delen av Norrland. Med andra handen tycker regeringen att samernas rätt till språklig jämställdhet i sina kärnområden inte är värt de ganska marginella kostnaderna som det innebär.

Det handlar om att regeringen funderar på att avskaffa det som kallas förvaltningsområden; kommuner där samiska respektive finska har en särställning. I Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Arjeplog har samer rätt till barnomsorg, äldreomsorg m.m. på samiska. Den förra regeringen (s) diskuterade att utvidga detta till ett 70-tal kommuner. I dag går det ut ett särskilt statsbidrag till dessa fyra kommuner för att täcka kostnaderna. Det är på 3,2 miljoner kronor. För att räcka till det utvidgade området skulle motsvarande belopp bli 92 miljoner. Fortfarande en inte alltför stor summa i statlig budget hänsyn.

Enligt regeringen och även en forskare vid namn Lars Elenius har språklagen varit ganska oviktig eftersom ändå samer är tvåspråkiga (eller i värsta fall- enbart svenskspråkiga). Den kritiken missar helt fokus. Poängen är ju just det - att stärka och underlätta användandet av samiska. Du ska inte (som t.ex. andra nordbor) behöva visa att du inte behärskar svenska för att få använda dig av samiska. Det ska vara en rättighet, ett likställt språk. Det är också en viktig symboliskt erkännande av att vissa områden i Sverige är två- eller rent av trespråkiga.

Att det inte fungerat perfekt och att det finns ganska ordentlig samisk kritik mot hur det fungerar idag är inte relevant här. Den kritiken borde inte förhindra att man reser sig mot den aktuella förändringen.

Skäms regeringen- gå hem och gör om! Ni kan inte i FN rösta för att ge samerna miljarder från gruvnäringen för att sedan gnälla över 92 miljoner för att stärka det samiska språkets ställning. Det är lindrigt sagt inkonsekvent!

Här är för övrigt ett utmärkt tillfälle för norrländska kommuner att ta en fajt tillsammans med samerna. Det är ju knappast så att de utan problem kommer kunna lägga ner fungerande äldreboenden som dras med språkliga merkostnader för att de blir av med pengarna. Därmed är förslaget också ytterligare ett slag i regeringens glesbyggdsfientliga politik.

Uppgifter från Oddasatt.

Inga kommentarer: