torsdag, september 20, 2007

Tragiskt domslut

Så kom då domslutet i det uppmärksammade Nordmalingsmålet. Hovrätten väljer att oreserverat gå på renägarnas linje, även om ordföranden var skiljaktig i ett fall. Läs kort vad själva domslutet handlade om. En längre arikel om själva problemet (med kommentarer) i dagens Västerbottens Kuriren hittar du här. Förutom att de förlorade själva målet och nu måste acceptera horder av renar på sin mark så ska de betala sina egna rättegångskostnader och drygt 2,2 miljoner för samebyarnas. Förloraren betalar är ju regeln...

Artikel om renägarnas reaktioner, från Västerbottens Folkblad.

Artikel om markägarnas reaktioner, också från VF.

Då var det bestämt: Renbeteslandet gäller ända ner till norrlandskusten. Tragik. Kombinera det med beslutet om FN:s urfolksdeklaration och hur Sametinget anser att det ska tolkas (utav någon anledning så finns det inget uttalande på regeringens hemsida om hur det ska tolkas) så förstår var och en att det är renägarna inom kort kommer få bestämma hur de vill i hela Norrland. Inga gruvor, järnvägar, vindkraftverk, skidanläggningar eller något annat som skulle kunna ge jobb. Ej heller några rovdjur som stör den heliga näringen.

Lite grovt, men läs mina länkar så ser ni vilken maktförskjutning som Sveriges FN-ambassadör röstat ja till. På bekväm order från en högerregering med få väljare i Norrland.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så du tror Norrland dör nu...? Själv hyser jag inte lika stor tilltro till lagens kraft.

Mvh, Eva-Lisa Myntti, jurist