lördag, september 22, 2007

Ytterligare en kamp før rättvisa, sjyssta och lika villkor

I fjol var det konflikten vid Wild and fresh som visade på vikten av starka fackføreningar som både vågar och klarar av att stå upp før sina medlemmar. Lite i skymundan av konflikten så førhandlade HRF fram rekordmånga kollektivavtal bland Gøteborgs restauranger i fjol. Vem sa att kamp inte lønar sig?`

Nu är det dags igen. Den här gången är det Handels som står på barrikaderna. Kampen är samma nu som då. Den gæller om arbetare i privat service ska ha sjyssta villkor. Dessa är ofta unga, kvinnor och har oroande ofta deltidsanställning vilket ger en otrygg ekonomisk situation. Som om inte det räkte jobbar många på føretag som inte betalar ut OB-ersättning eller betalar før lite i løn. Samtidigt finns det de som undrar varfør det føds färre och färre barn och varfør dessa dessutom føds senare?

När man inte vet om man får 10000 eller 7000 ut efter skatt de närmsta månaderna så är inte familjebildning det førsta man tänker på.

Det aktuella fallet gæller Videomix i sødra Sverige. Läs Handels rapportering hær. Mycket pedagogiskt upplägg. Børja och läs nerifrån.

Det är inte utan att man känner fräscha vindar från seklets (alltså 1900- inte 2000-) børjan när man läser om bonus før de som inte är fackanslutna och hot om polisanmälan før anställda som ställer upp på intervjuer. Utgår från att de anställda som skrev føljande røvslickarbrev inte drabbades av sådana hot. Läs även på videomix:s sida om deras syn på konflikten. Det är såååå synd om det stackars føretaget.

Tipstack till Anders Eriksson.

Inga kommentarer: