torsdag, september 06, 2007

Om en vecka kan renægarna jubla på vår bekostnad

Jag har tidigare skrivit om problemen med ILO 169 och med de hot som en sådan konvention innebær. Nu ær nya angrepp på enhetsstaten på gång. Om en vecka ska FN behandla den "Internationella urfolksdeklarationen". Vad den innebær konkret ær inte lætt att få reda på øver internet så hær en vecka innan beslutet. Låter rimligt och demokratiskt, inte sant?

Det nærmaste man kommer ær att "stora lænder som USA, Kanada och Australien" ær emot konventionen pga att den berør rætten till land, vatten och naturresurser. Med andra ord ær det samma skit som ILO 169. Skillnaden ær att den hær konventionen inte ær bindande. Det ska oavsett vilket bli intressant att se vad den borgerliga regeringen gør i denna fråga som rør den privata æganderætten. ^

Før den som tycker att jag øverdriver så kan ni ju gærna læsa vad sametinget har før syn på Samiskt sjælvbestæmmande. Før dem ær inte principen en man en røst i hela Sverige viktigt. De vill ha rættigheter på etnisk grund i norra Sverige. Vissa ær mer lika æn andra. Vissa stycken på sidan ær nærmast patetiska. Fråga de mindre markægarna i Nordmaling vad det tycker om detta, t.ex: Samerna i hela Sápmi utövar nästan inget inflytande över land, vatten och naturresurser i de samiska områdena.

Ja, tjena. Læs gærna också vad Sametinget skriver om den aktuella resolutionen. Snælla søta Centerpartiet- om ni nu ær nyliberaler i alla andra frågor, så kan ni væl åtminstone i denna fråga vara lojala med era kærnvæljare på landsbyggden?

Inga kommentarer: