tisdag, augusti 04, 2009

Yttrandefrihet, inte högertokarnas bästa gren

Läser på den progressiva (ironi) debattsajten Newsmill ett bra inlägg från Lärarnas riksförbunds ordförande angående den helt tokiga Litauiska lagstiftningen som förbjuder "propagerande för homosexualitet". Lagen, som antogs med 67 röster mot 3 och 4 nedlagda, förbjuder offentlig spridning av uppgifter som anses skönmåla eller främja homosexualitet. Motiveringen är att “sådan information kan skada ungdomars mentala och fysiska hälsa, liksom deras intellektuella och moraliska utveckling”, skriver AFP.Detta angrepp på yttrandefriheten har Sverige lite så där lagom mesigt protesterat mot, MEN vi har inte, som EU-ordförande land, lyft det till diskussion i Bryssel. Nog för att det kan verka hopplöst, eftersom det sitter massa katoliker och andra reaktionära tokar där nere, men tittar man i EU:s grundtraktat så står det massa saker som faktiskt borde diskvalificera den här typen av beteende. Det handlar nämligen inte om att "tycka att homosexualitet är fel" eller "äckligt", eller "ogudaktigt". Det är en fråga om yttrandefrihet!

Läs kommentarerna på Newsmill så ser ni att högertokarna är totalt oförmögna att se detta. Om man dessutom varit inne på Newsmill en del så ser man att vissa av dessa som nu jublar över den Litauiska lagen är samma som anklagar Sverige för "åsiktspolis" och "diktatur" (oftast för att lagen om hets mot folkgrupp finns...). Konsekvent? Knappast.

EU ska hålla på med så lite som möjligt, men det ska vara en demokratisk klubb. Lettland (och Estland) har redan sen tidigare en ordentlig plump i protokollet, deras behandlande av den ryska minoriteten. Synd bara att när det var aktuellt senast hade Sverige en exilbalt som utrikesminister som åkte till Lettland och skyllde allt på ryssarna, på lettiska... Pin(s)amt. Både (s) och (m) har alltså skulder när det gäller området.

För att ge ett exempel vad som bör vara fritt för medlemsländerna att besluta om:

- Äktenskap/partnerskap för homosexuella.
- Hur ledande politiker beskriver homosexualitet.
- Rättigheter i största allmänhet.

Gränsen går vid, enligt mig:

- Förbud mot homosexualitet
- Reglering av vad tidningar skriver
- Förbud mot demonstrationer, pride tåg, etc.

Helt enkelt: Vill tokiga katoliker (eller ortodoxa) kalla det för synd och förvägra dem rättigheter så får de göra det, men inte stoppa debatten. Tror det kallas för demokrati. Det har ingenting med synen på homosexualitet att göra.

Jag är själv tämligen konservativ när det gäller vissa sexualpolitiska frågor. T.ex. håller jag inte med om detta. Vänsterpartiet tycker numera att det är okej att knulla runt utan att upplysa sina partners om att man har en livsfarlig sjukdom. Jag tycker det är vansinne. Med tanke på kvalitén på den svenska vården så är det troligt att de flesta får HIV för att de använt smutsiga sprutor eller haft oskyddat sex. Taskigt läge, antingen livslångt celibat eller också så får de väl åtminstone vara ÄRLIGA och utifrån det se om någon vill ha sex med dem. Inte dölja det.

Inga kommentarer: