torsdag, augusti 27, 2009

Äntligen en god nyhet inför det norska valet!

I norska Dagbladet så publiceras en opinionsmätning som visar på ett ras för Frp och en fortsatt rödgrön majoritet. Det är bra, inte bara för att jag är vänster, utan också för att det är mycket oklart vilket alternativ de borgerliga egentligen ställer upp med. Till skillnad från i Sverige finns det nämligen tre anständiga borgerliga partier i Norge. Vi har Centerpartiet som Höyre ska ha kallat för "vänsterextremistiskt"... Lite lagom Åsa-Nisse marxistiskt som förstått att statliga ingripanden är nödvändiga för att hela landet ska leva. Skicka de nya Mauderaterna på omskolningsläger till Norge! Sedan har vi Venstre och Kristelig folkeparti som är betydligt bättre än sina svenska kompisar. Ett ärligt miljö- och antirasistiskt engagemang gör att de stadigt markerar mot Frp, vilket i sin tur gör att det inte finns ett realistiskt borgerligt alternativ. Höyre är ensamma om att försöka sy ihop ett hållbart alternativ till regeringen.

Ännu bättre blir det när man läser i artikeln att Arbeiderpartiet har sitt starkaste stöd bland de unga, medan Frp har sitt svagaste stöd i den gruppen. Det är glädjande och överraskande. Min erfarenhet från Norge är att det är ganska starkt stöd för dem bland unga män. Stödet bland unga är en viktig trendmarkör.

Frp är också ett exempel på det som de vettiga krafterna bland antisemitism jägarna, t.ex. Expo, varnar för: Israels vänner bör hålla rågången klar mot rasister och högerextremister. En Frp-sympatisör skriver på sin blogg att Israel vore i sin fulla rätt att ta organ från palestinier, eftersom det är dessa terrorister som leder till behovet av organ. Typ. Frp vill dra in hela det norska biståndet till Palestina...

Inga kommentarer: