tisdag, augusti 11, 2009

Förena Skåne med Danmark!

Aftonbladet har en utmärkt ledare i dag om den ovillighet som en majoritet av landets kommuner visar när det gäller de ensamkommande flyktingbarnen (nja, ungdomarna i mer folklig mening, men barn juridiskt). Endast 98 av 290 kommuner vill ta emot dem. Det blir alltså ganska exakt var tredje kommun (33,8%) som gör det. I Skåne är motsvarande siffra 5 av 33 kommuner eller knappt hälften så stor andel som övriga landet, 15%.

Ser man listan över vilka kommuner som tar emot är det spridda skurar, inte helt lätt att dra slutsatsningar av. En viss övervikt för norrländska och vänsterstyrda kommuner, men inte alltför tydligt. Anmärkningsvärd frånvaro från kommuner som Pajala, Gällivare och Boden. I Västerbotten tar 7 av 15 kommuner emot, eller 46,7%. De kommuner som tar emot är Umeå, Skellefteå, Lycksele, Storuman, Norsjö och Nordmaling (enda borgerliga kommun som tar emot). Utav de kommuner som inte tar emot är åtta borgerligt styrda och en vänsterstyrd. Det kallar jag för trend. Intressant är att regionfakta.com inte har korrekta uppgifter. De hävdar att Malå är vänsterstyrt, undrar vad Arne Hellsten tycker om det? Samma sak med Dorotea. Gedigen borgerlig majoritet. Det verkar som om de har problem med lokala, borgerliga partier.

Åter till Skåne. Skåneland (Halland, Blekinge och Skåne) är ett politiskt problem i stort. Inte bara så har de rasistiska partierna otrevligt stort stöd där nere. Även allmänpolitiskt är det en högersörja (Blekinge delvis undantaget) som passar bättre ihop med Danmark än med övriga Sverige. Följande hade hänt om vi inte haft dem med i Sverige:

- Inget EU-medlemskap
- Ingen borgerlig regering 2006
- Carl Bildt, Beatrice Ask, Gunnar Hökmark, Gun Hellsvik, Bo Lundgren, m.fl. hade varit danska medborgare.

Så- Skåne till Danmark!

1 kommentar:

Skåning sa...

Ja snälla!

Följande hade hänt om vi förenats med danmark:

- Köpa sprit i matvarubutiken
- sluppit kommunistfittor som dig
- mindre blattar
- liberalare människor