onsdag, augusti 12, 2009

Föreningsfrihet även för poliser

Läste på Anders Svenssons (SP) blogg om att tre poliser - 2(s) och 1(m)- i Västerbotten inte ska få sitta i socialnämnden. För att det gränsar till deras yrkesutövning och att det verkar "förtroendeskadande".

I DN:s artikel som Svensson hänvisar till så intervjuas Kenneth Fahlesson (s) i Skellefteå som suttit 17 år i socialnämnden och NU reagerar polisstyrelsen.

Visst, poliser och socialsekreterare kan gärna sitta i en annan nämnd än just socialnämnden, så långt är jag beredd att sträcka mig. Det är dock till syvende och sist en fråga för respektive partigrupp och individ själv att avgöra. Det finns gott om regler gällande såväl jäv som sekretess för att hindra att fel begås. "Förtroendeskada" är inte tillräckligt skäl för att talla på grundlagen!

Att det här händer nu är ganska symptomatiskt. Det är ett exempel på den hårdnande stämningen i samhället där alltfler grundläggande rättigheter ifrågasätts och lojalitet mot den heliga arbetsgivaren blir viktigare än demokratiska rättigheter.

Att det händer i Västerbotten är också intressant. Två tankar slår mig om man drar resonemanget lite längre så det inte bara handlar om socialnämnden:

- Bjurholms kommunalråd, som är polis på halvtid och moderat kommunalråd på andra halvan, hur hanteras det?
- Hur ska Vilhelminas moderatförening överleva? Om inget har ändrats det senaste året så är poliskåren i Vilhelmina och moderaterna intimt sammankopplade...

Det är snarare bättre med politiskt aktiva poliser, lärare, journalister och andra samhällsfunktionärer. De deklarerar öppet var de står och torde därmed också känna ett särskilt ansvar för saklighet i sitt uppdrag.

Polisförbundet driver frågan till Arbetsdomstolen. Heja!

Tillägg:
I protokollet från det möte i polisstyrelsen i Västerbotten som det torde gälla så finns bara detta:

§6.2 Edward Riedl tog upp en fråga angående tillämpningen av §7 lagen om offentlig anställning gällande förtroendeskadliga bisysslor.
Stf. Polischefen Agneta Säll sammanfattade rättsläget.


Edward Riedl är moderaternas gruppledare i landstinget och något av ledande ideolog för moderaterna i länet efter att en yngre, mer ideologisk, falang kommit till makten de senaste åren.

Står alltså ingenting om något beslut att driva hetsjakt på politiskt aktiva poliser, men sådant kan ju förstås avhandlas lite informellt... Noterar också att Vänsterpartiets representant inte var närvarande. Generellt sätt dåligt, men just denna gång kanske det underlättar för henne att protestera i efterhand?

Inga kommentarer: