onsdag, augusti 12, 2009

Verklighetsfrånvända riksdagsledamöter?

Läser i dagens GP att en majoritet av (s) och (v) ledamöterna i riksdagen tror att miljö och klimatfrågorna kommer att bli de viktigaste frågorna i nästa riksdagsval. Det är minst sagt upprörande! Jag kan hålla med om att miljöfrågorna kommer få en mer framskjuten placering än förra valet, men att placera det som den viktigaste frågan är snudd på provocerande.

Vi skriver 2009, snart har fyra år av borgerligt systemskifte pågått. Det har blivit dyrare att vara med i A-kassan, vi har en regering som hetsar mot stora grupper i samhället, som försöker (med viss framgång) ställa "arbetare" mot "parasiter". Arbetslösheten skenar iväg. Att då förbereda sig på att göra miljön till viktigaste politiska frågan, det är närmast att beteckna som klassförräderi (ursäkta gammelsvenskan)!

Företag säger upp anställda på lösa grunder, ger dem inte en anständig lön under uppsägningen och i frånvaro av fackmedlemskap och a-kassa står de helt utan skydd. Ska vi gå ut till dessa och prata om det stora miljöhotet i valrörelsen? Skärpning för f-n!

Knappt någon litar på försäkringskassan längre, de privata försäkringsbolagen skär guld med smörkniv. Nästan alla känner till någon som blivit överkörda av denna myndighet, men nej, om detta ska inte valrörelsen handla om.

Kommunernas ekonomi är rent ut sagt skitdålig. Folk sägs upp, skolor och fritidsgårdar läggs ned. Så förstärker man krisen. Oavsett vilka utspel diverse borgerliga figurer ägnar sig åt, så är den borgerliga regeringen ytterst ansvarig för detta. De satsar hellre pengar på meningslösa skattesänkningar som i stor utsträckning gynnar dem som ändå klarar sig bra i krisen. Den som har ett fast jobb och bolån har MER pengar i plånboken i dag än för ett år sedan.

Den enda förmildrande omständigheten jag kan tänka mig är att våra riksdagsledamöter funderat i termer av hur media fungerar. Att denna väletablerade, välsituerade och inskränkta elit som kallas media främst kommer vara intresserade av "stora" frågor som jordens framtid, eller hur man nu ska beskriva miljöfrågorna. Klart att de politiska proffstyckarna, strunt samma om det är Lena Melin på Aftonbladet eller Peter Volodarski på DN inte känner sig berörda av det sönderfallande välfärdsbygget. I den kontexten så är det väl troligt att miljöfrågorna kommer ältas mer än de förtjänar i valrörelsen. Desto större anledning för oss att lägga fokus på de viktigaste frågorna.

Borde kryddat det här inlägget med lite siffror om hur illa det är ställt i konungariket, men så blev det inte! :)

2 kommentarer:

Tom sa...

Det här var fan det bästa jag läst på länge.
Inga siffror behövs. Förstår precis vad du menar. :)

Walle sa...

Tackar ödmjukast!