söndag, februari 17, 2008

Vita huset VS Sverige

Jag är inte den ende som fastnat för "West wing" eller "Det hvite hus" som serien heter här i landet. För tillfället så ser jag hela serien om igen. Är nu på säsong fem, avsnitt elva. Jag har dock insett att serien är riktigt skadlig för den som inte är insatt i svensk politik. Det vore riktigt illa om folk tror att serien har någon koppling till svensk verklighet.

Några exempel:

1) Detaljstyre. Fristående myndigheter verkar saknas. Presidenten beslutar kring förtida frigivning, kongressen beslutar om befodran av militärer, m.m.

2) Politikerstyre. En statlig myndighet presenterar en utredning som säger att kol är dåligt för miljön. Leo (stabschefen) bestämmer att det inte passar med regeringens syn och korrigerar rapporten! Så var det med självständiga myndigheter. I Sverige räckte det med att utbildningsminister Ibrahim Baylan uttryckte att han inte var enig med skolverket för att han skulle hamna inför konstitutionsutskottet...

3) Maktdelning. Gud vad det suger! Politiserade domstolar och handlingsförlamad regering/parlament. Vem ska väljarna bli sur på - presidenten eller majoriteten i kongressen? I ett avsnitt så stryps hela den offentliga sektorn för att presidenten och kongressen inte kan komma överens. Det finns en hel del fördelar med en rak beslutskedja från folket till statsministern. Enkel majoritet- inga konstlade kompromisser.

4) En detaljerad grundlag. Att använda grundlagen som politisk debatt stöd är lätt märkligt. En grundlag som säger att folk får ha vapen är lätt suspekt om ni frågar mig.

5) Individfokuserad. Presidenten är helt gudomlig, har ett personligt mandat. I Sverige är mandatet hos riksdagsgruppen och i praktiken hos partiet som kollektiv kropp.

Sedan har vi allt annat med valsystem och federalismens ondska och bristande proportionalitet o.s.v. men det tar vi en annan gång.

Som sagt- intressant serie, men väääldigt långt från svensk politik.

Inga kommentarer: