torsdag, februari 14, 2008

Gött mos IOGT-NTO!

I ett mycket balanserat uttalande redogör ordföranden för IOGT-NTO (Sven-Olov Carlsson) varför man beslutat utesluta den numera rikskända pastorn Åke Green.

I uttalandet tydliggör han två viktiga saker:

1) Alla medlemmar i IOGT-NTO måste respektera varandra och dessutom stödja förbundets progressiva grundsyn på samhället.

2) Åke Green utesluts inte för att anser att homosexualitet är en synd, utan för sättet han uttrycker sig på. Det är ganska stor skillnad mellan att stilla säga att det är en synd och att säga att de ÄR en cancersvulst...

3) Det har inget med yttrandefrihet att göra. IOGT-NTO är en medlemsorganisation och är fria att ta vilka beslut de vill. T.ex. finns Blå bandsrörelsen som ett kristet alternativ.

Den sista punkten läste jag mellan raderna och utvecklade lite grann utifrån detta uttalandet från Blå Band rörelsen.

Här finns en lång rad med artiklar på tidningen Dagens hemsida. Tyvärr har det hela lett till en massiv storm från frikyrkohåll och IOGT-NTO har tappat 1000 medlemmar. Slutsats: Är du nykterist? Gå med i IOGT-NTO! Känner du någon nykterist? Upplys dem om att det är bra att vara organiserad!

Så här kan man (ledare i Dagen) övertolka beslutet. Jag blir så trött på diskussionen om yttrandefrihet. Var var alla upprörda liberaler när kommunisterna trakasserades i fackföreningsröresen? En förening är inte en stat.

Ett bra blogginlägg med osmakliga kommentarer...

Ursäkta för övrigt att jag uppmärksammade det här sent- så går det när man är utomlands. Det var för övrigt ett nyhetsbrev från Blå bandsrörelsen som uppmärsammade mig på det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet!

Walle sa...

Tack!