onsdag, februari 27, 2008

Barnomsorg åt alla!

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, skriver bra i sin blogg i dag om ett gemensamt lagförslag från S, V och Mp om att kräva att kommunerna ordnar barnomsorg även utanför kontorstid åt föräldrar som behöver det.

Det är på tiden. Som arbetande inom servicenäringen så har jag alltför ofta träffat kollegor som får slita för att lyckas kombinera jobb och föräldraskap. Nu har högern sin chans- de pratar ofta om att föräldrarna själva ska få större frihet när det gäller barnomsorgen. Nu har de chansen. Det är också en kvalitetsfråga för hela branchen, varför SHR och de andra arbetsköparorganisationerna också borde vara ute på banan, inte bara fackföreningarna. Enormt mycket kompetens går förlorad i en kvinnodominerad branch där arbetarna efter några år inser att det inte går att kombinera sina jobb med föräldraskapet. Genomströmningen är för stor i restaurangbranschen och allt som kan bromsa det borde vara viktigt för arbetsgivarna. Som kollega så vore det också skönt att ha kvar äldre, kompetenta arbetskamrater, för att inte tala om den ökade flexibilitet när det gäller arbetstider det skulle medföra. I dag kan en kollega med barn sällan gå in extra när det krisar, t.ex. Inte för att jag tycker att föräldrar ska jobba övertid, men ibland sitter man i skiten och de kan ju få ledigt någon annan gång.

det enda jag oroar mig för att det kommer bli ett helt tandlöst förslag. Kommunerna kommer säga att de inte har råd och kommer göra det så byråkratiskt att ingen skiftarbetare i praktiken kommer att ha nytta av det...

Inga kommentarer: