måndag, mars 16, 2009

Fascist får ansvar för inre säkerheten i Israel

Då verkar det som att det klarnar vilken regering Israel ska ha i framtiden. I denna artikel i DN så framkommer det att Likud kommer att göra upp med Yisrael Beitenu och den övriga mer extrema högern om regeringsplatserna. Kadima bör förmodligen dela ansvaret med Likud för att så blir fallet.

DN uppmärksammar att utrikesministerposten går till ledaren för Yisrael Betienu, men minst lika illa måste det vara att de får ansvaret för den inre säkerheten. Eftersom de är ett parti som gått till val på en stark misstro mot Israels araber så känns det lite olustigt att de ska få det förtroendet.

Paradoxen med Yisrael Betienu är att de påminner lite om Nationaldemokraterna, eller för all del de förespråkare för ett etniskt uppdelat Balkan som gick vinnande ut ur den konflikten. Yisrael är för en palestinsk stat. De är till och med villiga att dela Jerusalem vilket inte högern brukar vara. MEN deras idé är att skapa ett etniskt rent Israel jämsides med ett etniskt rent Palestina. Folkförflyttningar och ändrade gränsdragningar är inte särskilt trevligt.

Det finns andra frågor där den nya renodlade högerregeringen kommer att få problem, alternativt att Yisrael Betienu redan har bestämt sig för att kapitulera. YB är ett sekulärt parti och har en del bra idéer om att minska det religiösa inflytandet i Israel. Det kommer övriga extremhögern inte gå med på.

Den nya regeringens politiska bas (direkt från DN):

"Han (Benjamin Netanyahus) kan nu teoretiskt räkna med stöd från 27 politiker från Likud, 15 från Yisrael Beitenu, 11 från ultraortodoxa Shas och 5 från Förenade Tora-judaismen, ett annat ultra-ortodoxt parti.

Men det räcker inte. Netanyahu behöver stöd av minst 61 medlemmar i knesset, men ytterligare sju politiker från Nationell union och Judiskt hem, två små högerextrema partier, kan bli aktuella."

Inga kommentarer: