måndag, mars 23, 2009

Borgerlig hets mot föräldrar som inte ens fungerar...

Efter en lite slö helg så måste jag bara uppmärksamma er på detta: Aftonbladet rapporterar (som om det förvånade någon)om att de nya reglerna kring VAB (vård av sjukt barn) inte har förändrat någonting när det gäller mängden VAB-dagar.

Några saker här som är värda att poängtera:

1) Många barn ÄR faktiskt sjuka tokigt ofta. Det är inget som är kul vare sig för barnet, föräldrarna (läs mamman), företagen eller kollegorna. I dagens läge när bemanningen hålls på en minimal nivå så märks det så fort någon är borta. Kan inte vara kul att vara förälder och veta att ens kollegor på vårdhemmet, restaurangen eller affären får springa dubbelt så fort när man är borta.

2) Vilken idiot som helst kunde räknat ut att det nya systemet inte skulle ge någon effekt. OM nu någon fuskat med VAB dagar, kanske för att vederbörande själv är sjuk och vill slippa en karensdag*? Då innebär de ökade kontrollerna ingen reell skillnad. Det enda det innebär att du måste hålla barnet hemma från barnomsorgen, vilket rimligtvis gjordes tidigare också.

3) Om nu steg 1 och 2 stämmer- då innebär alltså den aktuella förändringen ENBART ökad administrativt krångel för såväl barnomsorgspersonal, försäkringskassan och den enskilde föräldern. Trodde inte riktigt att DET var borgarnas syn på hur man ville reformera den gemensamma sektorn...

* Eftersom karensdag saknas när det gäller tillfällig föräldrapenning (VAB), så är det nästan att be om att den ekonomiskt pressade (ensam)föräldern gör så. Här har jag svårt att känna någon moralisk indignation. Dels för att det för kollegorna inte gör någon skillnad, föräldern skulle vara hemma ändå. Dels för att det handlar om ett systemfel i sjukförsäkringen. Den karensdag som för en ensamstående ung människa faktiskt kan vara uthärdlig, den kan vara katastrof för den ensamstående föräldern.

Jag är väldigt glad för övrigt att ha ett jobb där en kollegas frånvaro inte påverkar mig mer än på ett socialt plan. Kommer ihåg mitt gamla jobb på ett hotell i Norge, där någons sjukdom eller VAB innebar kaos och, i enstaka fall, dubbla arbetspass. Skönt att slippa.

Inga kommentarer: