tisdag, augusti 21, 2007

+ och minus med Norge

Nu nær jag ær en bit in på min tredje månad hær i nordnorge så bør jag kanske børja summera mina intryck?

Plus:
* Klassekampen. En daglig vænstersocialistisk tidning - coolt. Drygt att den kommer med posten som prenumerationstidning och att den bara finns att køpa i grann-stan, men...
* Regeringen. Ett Senterparti som inser att statligt ægande och agerande ær viktigt før att hela landet ska leva, ett Arbeiderparti som tror på en aktiv utrikespolitik, m.m.
* Språket. Norska ær vackert. Har en viss tonart, æven om dialekten hær uppe ær lite mer "macho" æn den mest klæmtjæcka varianten man kan høra ibland.
* Pannordismen. Norrmæn ær betydligt mer upplysta om Sverige æn vad vi ær om dem. Mycket svensk musik, film etc.
* Lønerna. I Norge lønar det sig att jobba. Æven om man væger in høgre levnadsomkostnader ær lønerna bra i Norge.

Minus:
* Æta ute. Maten ær dyr och smakløs. Att æta ute ær dyrare æn vad lønelæget ær, faktiskt.
* Torrfisk! Hur i herrans namn kan det vara så populært i en rik kustnation? Smakar ingenting øverhuvudtaget.
* Lunchvanorna. Svårt att hitta en restaurang som øppnar føre klockan 13. Fråga- hur øverlever byggjobbare och liknande?
* Frp. Brrr... Høgerpopulisterna kommer med størsta sækerhet att ingå i næsta borgerliga regering. Låt oss hoppas att det inte kommer æn på ett tag.
* Fagbrev. Før att få full avtalsløn ska du ha ett norskt fagbrev. Før att kunna søka om validering må du ha norskt personnummer, alltså vara skriven hær. D-nummer (en sorts utlæn ningspersonnummer) duger inte.
* Arbetsmoral/føretagskultur. Med risk før att dra stora slutsatser utifrån det jag sett och vad jag fått mig beskrivet: Norska serviceføretag har problem. Den låga arbetsløsheten (kombinerat med relativt låga løner i branschen) gør att det finns vissa problem med att få kompetent arbetskraft. Många av de yngre i branschen har dålig koll på service och verkar inte vara så intresserade av att verkligen jobba. Inte blir det bættre av att man verkar ha en førkærlek før onødigt många chefer som gør jobb som vanliga anstællda skulle kunna gøra. Det hela blir lætt en ond cirkel. Inga vettiga arbetsuppgifter (før den anstællde)- slø och likgiltig till jobbet - chefen vågar inte delegera saker... osv.
* Skilda kommunal - och landstingsval. Ger lågt valdeltagande & gynnar personfixering = gynnar høgern.
* Miljøhysteri. Miljøpolitik, miljøpolitik, osv. Ett evigt tjat helt enkelt!

Jag bør væl påpeka att det jag skrev om arbetsmoral ovan inte till 100% handlar om mitt nuvarande føretag, utan att det handlar om saker jag sett och fått høra från andra som jobbat på andra stællen, också.

Inga kommentarer: