fredag, augusti 24, 2007

Det verkliga skälet?

Frågan om subventionerade preventivmedel för unga i Västerbotten är en följetång. Ända sedan åttiotalet har Vänsterpartiet stångat sig blodiga i fullmäktige i frågan. Utanför har Ung Vänster gjort vad de kunnat, men ingenting händer. Socialdemokraterna, KD, Moderaterna och Miljöpartiet(!) blockerar alla försök.

Argumenten varierar. KD:s argument sammanfattades bäst förra mandatperioden i ett inlägg från som löd: "Vi måste återvinna den naturliga blygsen mellan könen". Amen. Moderaterna kör en mer fiskal inställning; de menar att det inte är prioriterat. Nej, de behöver ju pengarna till sänkta skatter. Samtidigt finns det ett starkt konservativt inslag i deras landstingsgrupp som säkert gillar KD:s argument. Miljöpartiet slår alla rekord; deras argumentation handlar om det farliga med könshormoner i naturen. Det är tydligen en viktigare fråga än unga kvinnors (och mäns) frihet och trygghet. Skämmes!

Så har vi då det stora partiet. Deras argumentation är ihålig och hoppig. De försöker främst få det till att vi inte behöver subventionera p-piller för ungdomar upp till 21-25, eftersom Västerbotten fortfarande ligger under riksgenomsnittet för tonårsaborter. Något som är bra, behöver alltså inte bli bättre. Vackert. Bortsett från det faktumet att man kanske borde väga in antalet tonårsgraviditeter också? Samtidigt så säger de att kondomer är bättre än p-piller eftersom det skyddar mot sjukdomar. Jag är helt enig. När det kommer till lördagens hemgång från krogen är helt klart kondom bättre. Emellertid så är det faktiskt så att även ungdomar har långvariga förhållanden och kan göra ett avgörande när p-piller faktiskt är mer effektivt, säkrare och inte minst skönare. Detta vill inte gamla tanter och gubbar i sossarnas landstingsgrupp inse. Det går an att prata om förebyggande arbete, men sedan fortsätter man att se till att Västerbotten är det enda landstinget i Sverige som inte subventionerar preventivmedel.
Nu är det dock så att man kan ana lite skuggor i mossen. För SAP:s argument är inte riktigt p å den nivån som jag brukar förvänta mig. I sommar har så Umeå:s kontroversielle kommunalråd (Lennart Holmlund) bloggat friskt. I ett av sina inlägg avslöjar han sin syn på preventivmedel och folkhälsoarbete för ungdomar. Inlägget skulle lätt kunna komma från en kristdemokrat. Det är kanske där skon klämmer för hela partiet? De tycker man ska hålla sig tills man gifter sig? Progressivt och sekulärt.

Samme kommunalråd gillar att göra fula utspel och angripa allt och alla. Bland annat så tycker han inte att statliga tjänstemän ska följa lagen, utan de ska följa kommunfullmäktige... En så färgstark person borde uppskatta debatt, dock har han valt att inte ha möjlighet till kommentarer på sin blogg. Dåligt.

Det har däremot Tamara Spiric, gruppledare (typ oppositionsråd) för Vänsterpartiet i Umeå. Vill du ha information om vad som händer i kommunen, besök henne.

Inga kommentarer: