tisdag, maj 12, 2009

Skitsakerna som stör mig

De finns där, var och varannan dag, de där småsakerna eller människorna som stör mig. De är inte viktiga, de är ofta inte alls politiska, men de stör mig.

Dagens topplista är:

1) Högerreglen i Nordstan. Seriöst. Dessa bönder och andra outbildade som håller vänster i Nordstan- bunt ihop och...

2) Påstigning på busshållplatser. Särskilt när det regnar och lever om. Har man inte månadskort eller åtminstonde förköpskort OCH koll på vad man ska betala ska man gå på sist. På så sätt så slipper så många som möjligt in i bussen så snappt som möjligt.

3) Avstigning av bohuståget. Bohuståget har den märkliga kombinationen av att vara pendeltåg på sträckan Uddevalla-Göteborg och vara ett vanligt tåg på sträckan Strömstad-Göteborg. Det gör att stressade morgonresenärer samsas med turister och badjävlar med massa väskor... Utav någon anledning skall dessa gå av tåget först, fast de gör det oändligt långsamt. Helt orimligt.

4) Egoismen och den rena dumheten som breder ut sig. Folk som inte förstår hur saker hänger samman. Lite större grej kan man säga, får utveckla det mer någon annan gång. Det intressanta är att det inte verkar spela någon roll om man är rik eller fattig, har utbildning eller inte. Samma människor kan uppröras över missförhållanden utan att för den skull dra några slutsatser av det. Snällhet är inte en politisk linje, det är en känsla. Förstå det era korkade *censur*.

5) Finska timmen i P4. På bästa sändningstid, mellan 18-19 på vardagar så väljer man att sända ett program på finska. Skillnaden mot TV, där man har textning är givetvis enorm. Jag ser relativt ofta på såväl Oddasat som de finska nyheterna. På radion blir det helt orimligt att höra på. Lösningen borde vara enkel: Flytta över det till P2! P2 är en kanal som "ingen" lyssnar på (2-4% har jag sett i olika mätningar) och den kanalen skulle förmodligen få UPP sitt lyssnarsnitt av att sända på minoritetsspråk. Det finns väl fler finnar än P2 lyssnare? Saken stör mig ännu mer genom att timmen 18-19 också är den tid då de allra sämsta tv-programmen går. Bortser man från aktuellt så är det bland annat det underbart högstående fjortis-programmet "Cops" i TV6, något ointressant typ "fråga doktorn" i SVT, osv. Inte en enda taskig amerikansk serie...

Så det var dagens i-landsproblem. Kom gärna med fler förslag.

5 kommentarer:

Simon sa...

Var glad att du inte bor i Norrbotten. Här är det två timmar finska som gäller i P4. Mellan 17 och 18 går det utmärkta programmet Päiväntiima på meänkieli (tornedalsfinska). Faktiskt enda gången på dagen jag lyssnar på P4 istället för P1.

Walle sa...

Å herregud! Sänd det i P2! I P4, Sveriges största radiokanal, ska bara program sändas som alla kan förstå...

Däremot gärna program OM olika minoriteter och deras situationer. Fast det är i och för sig mer P1... Fast det vore bra att ha det i P4.

Simon sa...

I Norrbotten är den tornedalska minoriteten en så pass stor andel av befolkningen att en timme meänkieli per dag i lokalradion är rimligt. P2 är inte nåt riktigt alternativ då det inte finns något riksintresse av att höra nyheter från östra och norra Norrbotten. Finska timmen skulle dock kanske kunna flyttas till P2.

Walle sa...

Grejen är dock att det inte finns något riksintresse för P2 heller... :) Det är som inte så många som lyssnar på P2. Det stör mindre där. Kan nog hålla med när det gäller meänkieli.

Samtidigt- har du ändrat dig Simon? Var det inte du som ansåg att meänkeli inte är ett riktigt språk?

Simon sa...

Meänkieli är en variant av finska. Det är helt klart. Om man sedan vill kalla det språk eller dialekt är en politisk fråga. Det finns fördelar och nackdelar med båda synsätten. Nu har emellertid staten beslutat att ge det status som språk. Det kan jag leva med. Jag har nog rentav ändrat mig lite och ser att fördelarna med att kalla meänkieli för språk istället för dialekt överväger nackdelarna. Kanske utvecklar jag det mer i ett annat sammanhang.

/Simon, tornionlaaksolainen