söndag, maj 17, 2009

Alliansen: Skyll dig själv!

Den mest tydliga partiledardebatten på länge. Temat är tydligt: Skyll dig själv!

- Om du inte är med i a-kassan
- Om du är arbetlös.
- Om du är sjukskriven.

Med arrogans och förakt i tonen och med darr på rösten säger Reinfeldt:

-"Säg hur mycket ni ska ta från hederliga arbetare och ge till dem som inte bidrar."

Tydligare blir det inte, nu har masken fallit. Borgarnas strategi är att slå splitt mellan dem som jobbar och dem som står utanför. Var och en ska sköta sig själv, mer privata försäkringar och den som inte får jobb ska misstänkliggöras.

Faktum är att just nu, i den här krisen göra skattesänkningar till dem som jobbar slår helt fel. Många av dem som har stabila jobb i dag har också bolån. Jag har släktingar som tjänar tusenlappar på kombinationen låg ränta och lägre skatter. Samtidigt kommer kommunerna tvingas säga upp personal för att de saknar pengar. Dessa får sedan usel a-kassa, förlorar tusenlappar och vi får sämre välfärd. Varför är det en rimlig prioritering?

Människor är inte arbetslösa för att de tycker det är kul, utan för att de inte lyckas få arbete. Ska det vara så jävla svårt att förstå?

Rädslan på arbetsplatserna sprider ut sig. Folk lägger energi på att diskutera eventuella risker för att bli av med jobben, eller vilka regler som a-kassan har. Det vore bättre om de fokuserade på att göra sitt jobb. Att unga i dag som jobbat länge på en arbetsplats tror att de kan åka ut dagen efter, det leder inte till effektivitet! Sist in, först ut är inte bara rättvist, det är tryggt och tydligt också. Man vet vad som gäller och kan lägga sin energi på att sköta sitt jobb.

Inga kommentarer: