lördag, maj 16, 2009

Sverige åt svenskarna!

Är inte rubriken på en debattartikel i Aftonbladet, men tankarna och attityderna är inte så långt därifrån i artikeln "Sameland åt samerna" av författaren och samepolitikern Lennart Lundmark.

Högerextremisterna vill dela upp svenskarna i infödda, "riktiga" svenskar och de där lågt stående "utlänningarna". Samma debatt förekommer inför Sametingsvalet. Förra söndagen var det debatt i SVT2 där man bland annat var djupt oeniga i vem som var same och vem som inte var det. Vem ska ha rösträtt och vem ska inte ha det? Renägarpartierna vill så klart att så få som möjligt skall vara inkluderade, medan å andra sidan andra partier vill ägna sig åt släktforskning för att avgöra vem som är same. Ja, ordet ras ingick i vokabulären...

Varför är det då så viktigt för Guovssonásti och den samiska högern att begränsa antalet samer? Därför att vi inte pratar om människors rätt till kultur och identitet. Vi pratar om en möjlighet till MAKT. Samepolitikernas, i varierande grad (undantaget Solidaritet), mål är att erövra makten över naturresurserna i norra delen av vårt land. Den lilla minoritet som i dag "godkänns" som samer (ca 8000 registrerade i röstlängden till Sametinget) ska gemensamt styra över rätten till jakt, fiske och näringsutvecklingen i mer än halva landet. Övriga medborgare i norr hänvisas till att spela andra fiolen. Guovssonásti vill garantera att denna siffra inte ökar för mycket så att rennäringen fortfarande kan behålla sin dominerande ställning när det gäller att sätta agendan. Andra partier pekar logiskt på att det finns andra näringar som är viktiga för den samiska befolkningen.

Lundmark hycklar inte med vad samenationalisternas mål är:

"I dag stämmer Svenska Samernas Riksförbund staten för att få tillbaka äganderätten till jakten och fisket i fjällen. Att stämningen lämnas in till Gällivare tingsrätt betyder inte att det handlar om någon liten lokal angelägenhet. Det gäller fjällområdet hela vägen från Treriksröset ner till Härjedalen, men någonstans måste man börja."

Japp, den som tvivlade kan ju notera att Lundmark ärligt säger som det är: Att 8000 medvetna samer ska kontrollera halva landet. Övriga 600 000 - 1.000 000 (beror lite på hur snävt område man räknar. Räknar man med kusten eller inte?) medborgare i Norrland ska spela andra fiolen.

Jag har i grunden inte så mycket emot samernas historieskrivning. Svenska staten har gynnat kolonisering av norra Sverige allt sedan 1600-talet. Samerna har nyttjas till tvångsarbete och annat. Någonstans måste man dock ta hänsyn till verkligheten. Som socialist är jag emot hela resonemanget om markägandets koppling till jakt- och fiske. Jakt- och fiske skall regleras och kontrolleras lokalt, oavsett etnisk tillhörighet eller yrke. Detta tycker ju Lundmark är så hemskt:
"Den förlorade de 1993. Nu får vem som helst jaga och fiska på samernas gamla marker. Det är bara att köpa ett kort av länsstyrelsen."
Å fy då, alla får nyttja naturens godheter, vilken katastrof! Utvidgad allemansrätt, rena rama bolsjevikfasonerna!

Det allvarliga är att det inte "bara" handlar om den för norrlänningen så kulturellt viktiga fritidsjakten och fisket. Eftersom konflikten framförallt handlar om att rennäringen skall ha företräde framför andra näringar så blir det också en fråga om hela Norrlands framtid. Redan i dag så motarbetar samebyarna utveckling och möjligheten till arbete i norrlands inland. Det finns en anledning att det finns så många samer som faktiskt är rent negativt inställda till rennäringen. Det är en minoritet inom minoriteten som är beroende av rennäringen. Andra behöver gruvor, turism och skogsbruk för att få sin utkomst och kunna leva kvar, precis som övriga norrlänningar. Att så många samer som möjligt kan leva kvar på vidderna i norr borde rimligen vara viktigare än att behålla en feodal näring som rennäringen i så stor skala som möjligt.

Har skrivit flera inlägg tidigare om problemet med rennäringen, börja med de två inläggen här till höger.

Nu måste jag åka till jobbet...

Inga kommentarer: