Jag må vara jävig, men jag tycker publiciteten kring att Trygg Hansa vägrat Anna Holten, 26, en livförsäkring pågrund av hennes övervikt är bra. Hon har en BMI på 35, till saken hör att det är mindre än ett år sedan som hon gick igenom en graviditet.
Vikten är bara en av alla olika frågor som de brukar ställa när man ska teckna en livförsäkring. Du kan få nej om du har astma, om gamla faster Agda har cancer eller om du nyligen legat inne på sjukhus. Ett bolag (IF) ställde frågor om man NÅGONSIN varit sjuksriven för psykiska besvär (stress?) eller om man tog receptbelagd medicin.
Utvecklingen är helt klart oroväckande. Samhället fungerar sämre och sämre och fler och fler känner oro för att bli gamla och vill inte att deras respektive ska bli ensam kvar. I det läget så segregeras den luckrativa försäkringsmarknaden. Den som är ung och frisk får jättebillig premie, några hundralappar per år. Den som är äldre och lite krasslig får ta ett dyrare bolag som har "snällare" regler och många kan inte teckna sig alls.
Själv har jag förmånen att jobba med försäkringar och just det bolaget som jag jobbar för, ACE Europe, har i dag en försäkring som man säljer via Ellos som INTE ställer några krav. Visst, för vissa blir det några tior dyrare, men betydligt mer rumsrent.
Så det går att teckna en privat livförsäkring som tar emot alla! Allas rätt till trygghet. På måndag skall Anna Holten träffa Länsförsäkringar. Deras villkor tänkte jag länka till här, men de behagar inte skriva ut dem tydligt på sin hemsida. Det enda man ser är följande text:
"Om du de senaste fem åren behandlats,kontrollerats eller varit sjukskriven mer än en månad i följd på grund av en eller flera specificerade sjukdomar eller besvär, kan du inte teckna Försäkrad Familj. Om du skulle lämna oriktiga eller ofullständiga uppgifter kan ersättningen utebli när din familj behöver försäkringen."
Väldigt luddigt således. Det är förstås smart, eftersom man då tvingar folk att kontakta dem och få en "rådgivningssituation" för att på så sätt kunna känna in dem. Priserna är riktigt bra, därför så skulle jag vilja se vad de har för hälsodeklarationsfrågor. De låter faktiskt väl bra, om jag får säga min mening. Var ligger haken?
Självklart är det fullt logiskt att var och en tänker på sig själv i första hand, men var går gränsen mellan Trygg Hansas så förkastliga regler och Länsförsäkringars som tydligen är ok? Vad är det som säger att det just är diskriminerande att neka folk pga en hög BMI, som åtminstone är relativt möjlig för individen att själv påverka, medan det är okej att neka folk pga taskiga gener, som vissa bolag gör.
I ett nytt inlägg skriver jag om andra försäkringsbolags livförsäkringar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
En försäkring om tar emot alla får ju stå en högre risk och bli därmed dyrare - för alla. Är det rätt?
JA det vore helt rätt. Genom demokratisk diskussion kan man eventuellt bestämma om man kan ha olika priser för vissa, klart avgränsade riskfaktorer.
Om alla försäkringar är öppet för alla, eller i alla fall i stort sett alla, så sprids dessa "riskfall" ut jämnt över företagen=fungerar. Om ETT företag tog emot alla riskerar det att få en väldigt sned kundbas=fungerar inte.
Skicka en kommentar