måndag, juni 11, 2007

Vissa saker är sig lika...

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är miljödebatten här helt absurt dominerande i det offentliga rummet. Alla slåss om att visa hur bra just deras parti är på miljöskydd (utom möjligtvis Höyre och Frp). Senaste nyss tänkte några s.k. experter ut att en höjning av bensinskatten så att en liter bensin skulle kosta sisådär 18 kronor vore den stora räddningen för Norge. Dessa Oslo-baserade (givetvis) experter står inte så högt i kurs här i bygda. Hörde en diskussion i går i personalrummet som lika gärna kunde förts i Vilhelmina... Innebörden var det vanliga: Dessa storstadsbor som inte vet hur det är att vara beroende av bil.

Allt är alltså som vanligt- oavsett om det är Ung Vänster i Sverige* eller offentlig debatt i Norge. Att det ska vara så svårt att förstå att det inte går att jämföra massbilism i storstäderna med krav på individuell frihet på landsbyggden. Som tokig jag är så ser jag ju fortsatt teknisk utveckling som enda lösningen, men då måste forskningen frigöras från bilindustrin och oljeindustrin. Kraftfulla offentliga satsningar på ny teknik. Dessutom måste den nya tekniken bli billig att ta i bruk när den är klar. Vilken ägare av en gammal 240 från 1978 har råd att köpa en ny etanolbil för 200 000?

Leve "jämtlandslinjen" från Ung Vänsters kongress 2003!

* Ska dock tydliggöras att Ung Vänster på sin kongress 2003 tog en mycket bra linje. Inte fullt ut som jämtland (och vi andra goa norrlänningar) ville, men dock en linje som förenar klassmedvetande och miljötänk på ett progressivt sätt.

Inga kommentarer: