fredag, juni 29, 2007

Gløm inte romerna!

Finns två mycket bra ledarkrønikor i Flamman i dag. Den ena ær skriven av Jonas Sjøstedt och tar upp en sak som ær sagd många gånger, men som tål att upprepas: Det ær ja- sidan som inte ær konstruktiv i EU-frågor. Deras totalt okritiska instællning till EU bygger på samma gen som får socialdemokrater (alltså riktiga sådana, oavsett parti) att førsvara den offentliga sektorn æven nær felen ær uppenbara. Helt enkelt, tanken på att om jag kritiserar det stødjer jag dem som ær emot (EU, Vælfærdsstaten). Så enkelt ær det inte. Både vælfærdsstaten och EU mår bra av konstruktiv kritik, annars går de under. Før mig så ær det sjælvklart inget problem om EU går under, men principen ær den samma.

I den andra krønikan så skriver førfattaren Margareta Zetterstrøm en bra artikel om Palestina - Israel om hur lætt det ær att bli uppgiven. Hon lyfter fram det ansvar alla har - israel, palestiniena, øvriga arabværlden, USA, EU, osv. på ett intressant sætt. Læs! Det finns dock en sak som stør mig:
"Historien är som den är, judarna utsattes under Förintelsen för ett av de vidrigaste massmorden i modern tid ..."

Jag ær øvertygad om att MZ egentligen har full koll, men kanske avstod från att skriva ut det før att det inte "hade med saken att gøra"? MEN - alla progressiva krafter måste lyfta blicken och ta varje tillfælle att motarbeta den starka historierevisionismen kring nazityskland. Massa mænniskor mørdades av Hitler och grabbarna. Kommunister, Socialdemokrater, anti-nazister, etc. Dessa ær rimligt att utelæmna nær man skriver om just folkmord. Dæremot ær det livsfarligt att førringa folkmordet på Romer. Dessa "undermænniskor" rensades bort mycket energiskt och noggrant från de ockuperade områdena. Skillnaden ær stor vad som hænde efteråt. Medan judarna blev værldens samvete och fick erkænnanden och stød fortsatte førføljelsen och diskrimineringen av romerna. Finns troligen ingen minoritetsgrupp i Europa som æn idag ær så illa utsatt som romerna. Socialt och ekonomiskt. I bæsta fall osynliggjorda. Om detta må vi berætta!

Nær jag ændå ær inne på æmnet så måste jag ifrågasætta SVT. De har minoritetssændningar på finska & samiska så gott som dagligen. Føljer sjælv Oddasat då det ær som ett slags extra regionala nyheter. Har æven sett nyhetsmagasin på Meænkeli. Romerna ræknas också som en nationell minoritet- var ær programmen på romani chib?

Sedan en fråga som någon kompetent kan svara på: Romer ær en nationell minoritet. Som jag førstått det så finns det ju flera olika grupper av romer. Dels har vi det s.k. resandefolket, som funnits i århundraden hær uppe i nord. Sedan har vi de som kom från øst-europa på 90-talet. De tillhør andra grupper. Ræknas de också som nationell minoritet? Varfør?

Vulgært uttryckt: Finns det en skillnad mellan "tattare"/svenska romer och "zigenare"? Hur stor ær den och hur relevant ær den?

Gud, vad okunnig man ær. Vad gør den svenska skolan egentligen nær det gæller de fem nationella minoriteterna? OK, jag gick innan det beslutet, men har det verkligen blivit bættre?

Inga kommentarer: