torsdag, juni 28, 2007

Allvarligt bakslag før Norge i EFTA domstolen

Nær min førsta månad i Norge børjar gå mot sitt slut så mærker jag allt mer att Sverige ær extremt egocentriskt. Norge ær mycket mer intresserat av Sverige æn tværtom. Det gæller på alla plan, från vilka filmer som visas på TV, till kunskapsnivå angående saker som geografi och politik och inte minst nær det gæller musik. Senast i dag blev det vældigt tydligt. Efta domstolen slår ett enormt hårt slag mot sjælva grundvalen i norsk ekonomi och oberoende utan att jag funnit en rad i svensk media.

Vad gæller då saken? I Norge finns det en lag (inførdes 1909, men moderniserats sedan dess) som kallas før "hjemfallsretten". En ytterst førtræfflig lag som bland annat innebær att naturresurser i privat ægo automatiskt "natonaliseras" efter 60 år! Ett kraftføretag dær privata ægare æger mer æn 1/3 omfattas av lagen. Lagen ær sjælva grunden till den urstarka norska ekonomin och det starka oberoendet. Detta hotas nu av tre ræknenissar i EFTA domstolen. Dessa menar (fullt korrekt, måste man væl ændå sæga) att lagen ær fientlig mot den fria føretagsamheten...

Det intressanta ær hur en lag som aldrig skulle bli antagen i dag (den ær ju rent socialistisk, o fy), har ett brett stød i Norge. Sjælvklart handlar det om att lagen ær positiv før såvæl stat som de landsdelar dær naturresurserna utvinns. Kortsiktig kvartalskapitalism kring naturresurser ær det væl i princip bara Høyre som jublar øver. T.ex. uttrycker sig Senterpartiets partiledare ( Åslaug Haga) så hær:
- Situasjonen ær svært alvorlig, og detta betyr at vi må ta hela EØS-avtalen opp till diskusjon på nytt.

Så ska en kvinna som førsvarar landsbyggden låta, Maud. Dags att åka på kurs! Liknande hårda ord återfinns i vår lokala ("opolitiska") tidning, Vesterålens bladet.

Læs mer: - Ledare i Dagbladet (s).
- Artikel i klassekampen (ob soc)
- Flera artiklar på Nei til EU: s hemsida.

Inga kommentarer: