lördag, april 05, 2008

Regeringen lägger sig platt för EU- igen.

Vi är nog många som ändå trodde att det fanns några frågor där man kunde lita på Maria Larsson och Kristdemokraterna, t.ex. alkoholfrågan. Så visar sig nu inte vara fallet. I stället så skriver hon i SvD en krystad förklaring till varför regeringen är "tvungen" att acceptera en ytterligare uppluckring av införselreglerna. Viserligen säger hon att folk ska vara tvugna att anmäla till skatteverket och betala skatt, m.m. Som att det kommer att hända! Eftersom man får vänta till fem dagar efter ankomst med att förtulla alkoholen så är det ju ganska självklart hur man kommer att agera: Blir paketet öppnat i tullen - deklarera, annars inte. Verkar som regeringen inte riktigt gillar lagar som är tydliga och enkla att efterleva. Lite grann påminner det här om ändringen av jaktlagen som gör att du bara behöver se till att ha en hund med dig ut i skogen om du vill skjuta en varg. Vem ska kontrollera om din hund var hotad? Hennes idéer om mer pengar till tullen är en ren spökridå. Bra, givetvis, men sedan vi gick med i EU så är rätten till stickprover kraftigt underminerad. Det var inte för inte som Tullfacket var ett av få fack som tog ställning MOT EU när det begav sig.

Blå Bandet och IOGT-NTO kommenterar:

- Det är djupt beklagligt att folkhälsoministern väljer att EU-anpassa svensk alkoholpolitik längre än vad som är nödvändigt, säger Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO.

Regeringens alkohollagsutredare Anita Werner kom i sitt förslag fram till ett mindre långtgående förslag där endast yrkesmässig införsel var aktuellt. Werner har gjort den tolkningen utifrån samma EG-domar som regeringens jurister har haft tillgång till.

- Det går alltså att utifrån EG-domarna göra en mer restriktiv tolkning än regeringen gör.

- Det känns inte bra att kd i regeringen, som hittills varit en garant för en restriktiv alkoholpolitik, faller undan för EU-kommissionen, säger Owe Ranebäck, förbundssekreterare i Blå Bandet.

- Förslaget från folkhälsoministern kan leda till ökad privatinförsel av alkohol och undergräva Systembolaget försäljningsmonopol. Det blir svårt att kontrollera åldern och att privatpersoner betalar alkoholskatt efter att ha passerat gränsen, säger Owe Ranebäck.

Inga kommentarer: