torsdag, april 03, 2008

Märkliga OB-regler i Norge

Jag har precis fått tillbaka tidsrapporten från chefen min. Hon har gått igenom den och godkännt den för att sedan skicka den till löneadministratörskan. Ser bra ut, jobbade hela påskhelgen, bl.a.

Det som dock är lite absurt är att i Norge så är inte hela påskhelgen "storhelg",utan skärtorsdagen, långfredagen, påskdagen och annandag påsk ger 100% extra. Påskafton ger 100% efter klockan 14. Det innebär följande bisarra egenheter:

1) Du får MER betalt om du jobbar kväll alla fem påskdagarna än om du jobbar natt. Så här: Går du på natt på långfredagen har du bara super-OB fram till 24:00, sedan är det vanligt natt-OB (35:-/ca 25%). På annandag påsk händer samma sak. Jobbar du kväll (säg 15-23) skärtorsdag-annandagen så får du 100% alla dagarna...

2) Du får MER betalt om du jobbar natten mot skärtorsdag än om du jobbar natten mot påskafton!

Som sagt, jag klagar inte, kommer att få en bra lön ändå. Tycker dock rent principiellt att reglerna ger lite märkliga effekter.

1 kommentar:

Anonym sa...

De norska OB-reglerna må vara bisarra, men de är betydligt förmånligare än de svenska. Till saken hör ju också att man inte har karensdag i Norge samt att medianlönerna är högre än i Sverige.