fredag, april 11, 2008

Tibethistoria á la gauche

Vad vore väl världen utan Jan Myrdal. Med sitt historiska kunnande sätter han saker i sitt sammanhang. Läs hans debattartikel i Aftonbladet angående Tibet.

Kunskap om historien är viktig att ha, sedan kan man dra olika slutsatser av den. Det går att både vara skeptisk till "andlig ledning" och munkstyre OCH ifrågasätta kinesisk ockupation. Eller försvara ockupationen, men inte de inslag av etnisk rensning som har förekommit.

Fler inlägg med samma substans som Myrdals efterlyses så kanske man kan bilda sig en bättre bild av Tibetfrågan än bara en stunds upphetsning över några protesterande munkar. Svensk medias ytlighet i utrikespolitiken är tragisk. För övrigt så är seperatism en pandoras ask. När är det lämpligt och när är det inte? Europa är fullt av dylika frågor: Sapmi, Nordirland, Baskien, Gibraltar, Kosovo, utbrytarrepubliker i östeuropa, Katalonien, Tjetjenien, m.m.

Svåra frågor, men historiekunskaper underlättar.

1 kommentar:

Walle sa...

Nedanstående plockas bort senare i kväll om inte "anonym" återkommer och skriver sitt namn. Då besvaras inlägget i stället...