tisdag, april 29, 2008

USA- ett demokratiskt B-land.

Ser på CSN att högsta domstolen bestämt att delstaten Illinois beslut om att kräva ID-kort av de röstande inte stred mot grundlagen. Hm. Okej, det är alltså okej att öka säkerheten i samband med valet. Rimligt. Samma ändring skedde i Sverige inför årets val. Efter valet 2002 hade några valobservatörer från något obskyrt land (=land utanför nordeuropa, beklagar min eurocentrism) pekat på att det var konstigt att du fick rösta bara du visade upp en lapp som du kunnat ta ur grannens brevlåda (där de finns). Ganska rimlig kommentar och en rimlig ändring.

I USA har det dock blivit storpolitik. Liberalerna är emot kravet eftersom det drabbar fattiga. Som vanligt i USA så slutar det givetvis i domstol. Även beslutet i domstolen gick enligt partilinjerna (med ett undantag). Att fattiga inte har ID-kort borde gå att lösa om viljan fanns. Egentligen borde det vara lag på att alla har något form av ID-kort. Ens personliga identitet är viktig.

Att käbbla om identifiering längs partilinjer utifrån att den ena sidan vill hålla nere valdeltagandet och den andra inte vill ha säkra val är helt absurt. Republikanerna har en lång och smutsig historia när det gäller att göra det svårt för väljare att registrera sig för att hålla fattiga och minoriteter borta. Demokraterna skämmer dock ut sig med uttalanden om att det inte är viktigt med identifiering...

Inga kommentarer: