torsdag, januari 31, 2008

Edwards drar sig ur kampanjen- men inte fajten

Tyvärr, men väntat efter hans misslyckande i South Carolina, hans födelsestat, där han kom på tredje plats med i och för sig respektabla 20%.

Läs hans avskedstal här, och läs vad Barack Obama skriver här.

Hillary kommenterar hans tal så här.

Aftonbladet har en godagyxskaft kommentar här.

Bra musik på jobbet...

Under dagarna fyra pågår nu Polarjazz, den kanske största musikaliska begivenheten i Longyearbyen. I dag onsdag var det dags för det som de kallar "forspiel", d.v.s. de lokala förmågornas kväll. Det var en härlig blandning av inte bara jazz, utan såväl blues som country fanns på reportoaren. Skönt att arbeta när det är fin musik i bakgrunden. Lite svårt att prata i telefon med gäster som vill boka rum dock...

Det som var riktigt häftigt var dock att några av de lokala talangerna ville visa på den ryska kopplingen som finns på Svalbard. Att få höra kanske världens finaste nationalsång framföras av en kör- mums! Alltså den ryska nationalsången. Jag trodde alltid att den nya inte hade någon text, men tji fick jag! Lite senare på kvällen fick jag höra Warzavianka. Om det var polska eller ryska har jag ingen aning om - men det värmde i alla fall!

onsdag, januari 30, 2008

Clinton fulspelar

Det är en sak att i god tid inför ett val komma överens om spelregler- det är en annan sak att följa dem när de inte passar ens egna intressen.

Clinton har gjort precis det vid två tillfällen den senaste tiden. Först så gick hon med på att Florida och Michigan blev av med sina delegater till det demokratiska partiets konvent i höst. Detta beroende på att de flyttade fram sina primärval till en position tidigare än vad som ansågs acceptabelt av partiet. Iowa och New Hapshire SKA vara först. Visst, en lagom larvig anledning och jag skulle ha all respekt för någon som protesterar mot det beslutet.

Det Clinton gjorde var dock att först acceptera beslutet och sedan när hon börjar känna att hennes säkra vinst inte är så säker, att Obama tar in, osv. DÅ börjar hon kampanja i dessa stater och kräver att partiet ska acceptera deras delegater. Hyckleri, lindrigt sagt. Läs Washington post om hennes "vinst" i Florida.

Samma agerande hade hon i Nevada. Nevada använder sig av "caucus" modellen istället för primärval. Caucus kan liknas vid jättelika medlemsmöten över hela delstaten samtidigt där du måste ställa dig upp på en given tidspunkt och deklarera ditt stöd för din kandidat inför grannar och kollegor. Detta system har en del fördelar- t.ex. i Iowa ger det väljare möjlighet att först visa sitt stöd för t.ex. Kucinich för att sedan kunna lägga sitt stöd för en mer valbar kandidat. Nackdelarna är dock några: Du måste avslöja vem du stödjer och inte minst du måste ha tid just då- och i ett par timmar.

Bland annat för att motarbeta den sista nackdelen lades Nevadas caucus på en lördag istället för en vardagseftermiddag-kväll. Det gjorde bland annat lärarna glada. Dock gjorde det restaurangarbetarna mindre glada. Eftersom Las Vegas ligger i Nevada så ä de några stycken... Kompromissen blev då att man lade några caucus platser på fackföreningsorganiserade kasinon. Återigen - ingen protesterade. Detta ändrades dock när Hotell och Restaurangfacket (typ) bestämde sig för att stödja Obama. Då kom Lärarfacket (som stödjer Clinton) helt plötsligt på att detta var fel. Med Clinton ivrigt påhejande i bakgrunden så gick de till domstol. Kanske de skulle klagat några månader tidigare?

Sedan att Obama istället för att peka på Clintons fulspel hamnade i en meningslös dispyt om etnicitet - det är bara ytterligare ett exempel på att amerikansk politik suger.

Samtidigt som ovanstående händer så väljer Aftonbladets Clinonlojala reportrar att fokusera på detta.

Go Edwards!

söndag, januari 27, 2008

En nyttig lärdom

Jag är inte en ungdom längre. Efter att två gånger inom loppet av en dryg vecka försökt att gå ut "på Byen" utan att ha sovit tillräckligt innan kan jag bara konstatera att tiden är förbi då jag klarade av att festa utan att sova.

Sedan att en bidragande anledning till att jag gick hem var att jag ville se hur det gick i South carolinas primärval, det är väl lite nördigare...

Demokraterna fattar inte sitt eget bästa...

Suck. Ytterligare ett val där demokraternas väljare väljer elitens kandidater. Jag förstår inte hur de tänker.

Edwards är kandidaten som har stöd bland landsbyggdens vita män. Han är kandidaten som har stöd av evangeliskt kristna. Samtidigt är han radikal och en bra debattör. Kanske folk borde inse att Clinton är för korrupt och för mycket belastad av historien (erfarenhetens pris) och Obama för oerfaren och för mesig. Edwards är den som kan locka dem som vacklar mellan demokraterna och republikanerna.

Tyvärr fattar inte folk det. Aftonbladet rapporterar här.

Så här: Skärper inte Obama och Clinton till sig och någon av dem blir kandidat så kommer republikanerna vinna valet. Särskilt om MC Cain eller Guillani blir republikanernas kandidat. MC Cain har en viss möjlighet bland moderata väljare. Han är krigshetsare, men tycker att detaljer som Génevekonventionen är viktiga att följa...

lördag, januari 26, 2008

Badvakten har rätt som vanligt...

Läs om Göteborgs så kallade bostadspolitik här.

Hmm... Vad säga, mer än att jag håller med och är orolig...

fredag, januari 25, 2008

Nu sitter jag i klistret...

Ny i byen och vill lära känna folk. Dessutom en vilja att börja röra på sig lite granna. Vad gör man? Anmäler sig till bedriftens fotbollsturnering såklart! I morgon klockan 09.30 (sic! Vad är det för tid? Inte särskilt restaurangvänlig) ska vi samlas i idrottshallen.

Problemet är bara att det som jag trodde var en vänlig liten plojturnering är typ "årliga Svalbardsmästerskapet". D.v.s. jag och ett gäng vältränade sporttokar. Det kan aldrig sluta bra.

Dessutom gjorde det att jag var tvungen att köpa t-shirt och gympaskor. Kan avslöja en sak för er- Svalbard må vara momsfritt, men i gengäld så har de fått för sig att det inte finns någon marknad för "skit". Precis alla produkter är märkes- och kvalitetsmärken. Svindyrt.

Kunde inte ens hitta en sunkig vit t-shirt... Fick köpa en med ett nike märke på.

torsdag, januari 24, 2008

Intressant om Færeøarna

Inte ofta det skrivs om øvriga nordiska lænders politik i Sverige och æn mer sællan om pyttelandet Færeøarna. Hans Linde gør det dock, och gør det bra.

Från mörkret stiga vi mot ljuset...

Idag hände det något märkligt. När jag vaknade (12.30) och tittade ut genom fönstret så såg jag ett blåaktigt ljus i syd. Det närmar sig! Om någon vecka så kommer jag nog att kunna se hur det ser ut här. Om någon månad så kommer solen åter...

Dagens språkförbistring:

Jag lyckades igår inte förklara ordet "korp" för mina norska kollegor. Jag försökte med Hugin och Munin - nej, det gick inte. Därefter försökte jag med "Korpen flyger" och "I korpens skugga" - ni vet de där kända Isländska filmerna. Mina kollegor såg helt förvirrade ut.

Frågan lyder alltså: Är det så att Hugin och Munin heter något annat på norska, eller är det mina kollegor som är kulturellt inkompetenta? När det gäller de isländska filmerna så verkade det som att de inte ens anade vad jag menade. Skumt.

söndag, januari 20, 2008

Bra AD!

Vad är det med Pengar24 (ni vet den där ekonomisajten som aftonbladet länkar till)? Intressanta artiklar, ofta bra skrivna, men fullblodsidioter som kommenterar.

Den aktuella artikeln handlar om en man (resemontør) som blev uppsagd efter att på resa i Kina brutit mot den kinesiska motsvarigheten till vår Sexkøpslag. Først satt han femton dagar i fängelse i Kina och kom sedan hem och blev avstängd från jobbet medan chefen funderade vad han skulle gøra, typ. Detta av någon märklig "hänsyn" till føretagets kvinnliga anställda. Øhh... På villket sätt drabbas de av att han är på jobb? Det är väl snarare så att det är han som får problem med att träffa kollegorna igen? "Här har vi han som inte fixar att skaffa sig sex utan att betala før det..." Säkert populär på firmafesterna!

Hursomhelst, därefter blev han uppsagd "før att allvarligt ha skadat føretagets anseende i Kina". Mannen hade arbetat prickfritt i 33 år. AD ansåg dessbättre att det inte var godtagbara skäl. Sedan att skadeståndet før uppsägningen, 40 000, är alldeles før lite, det är en annan sak.

Det sjuka med artikeln är egentligen kommentarerna. De utvecklar sig till en debatt før eller emot sexkøp när det i själva verket är en arbetsrättslig fråga. Ska ett lagbrott som ger 15 dagars fängelse i Kina (kanske mina førdommar, men jag anar att det är få brott som har lindrigare straff där), utført på ledig tid, føranleda uppsägning? Självklart inte! Varning før brott mot internpolicy, fine, men längre än så behøver man inte gå. Om jag åker dit før rattfylla (ett betydligt allvarligare brott) så blir jag troligen inte uppsagd.

Jag ser tre møjliga førklaringar:

1) Føretaget har velat bli av med honom länge och grep nu chansen.
2) Moralpanik, någon ny på personalavdelningen är helt upptagen av tanken på att få in fler kvinnor som montører och vill statuera exempel.
3) Det finns mer bakom än vad som framkommer. Kanske inte "bara" køpte sex? Misshandlade? Våldtog? Beteedde sig osedvanligt illa så det blev en skandal i hela stan där nere? Att det bara blev 15 dagar i fängelse berodde på att han var utlänning?

Det som talar emot alternativ tre är att det då borde framkommit i førhandlingarna i AD.

Nej- jag är før sexkøpslagen, men jag är mer før anställningstrygghet. På samma sätt anser jag inte att man ska slå barn, men tycker det är før jævligt att en lärare som efter 30 års tjänst råkar flippa och slå till en ungjävel som beter sig illa blir av med jobbet. Dessutom fick läraren karens från A-kassan eftersom det var sjælvførvållad uppsägning. Sverige børjar bli otryckt.

Som sagt- läs kommentarerna. Denna länken tar dig till førsta sidan med kommentarer.

lördag, januari 19, 2008

Ut med packet!

Detta kan væl inte ens mitt mesiga parti tåla? Robbinson-Erold och några andra filurer har bildat ett eget parti. Redan tidigare var Erold en politisk risiko. Bland annat ær han en anhængare av vårdnadsbidrag och liknande. Dags att klippa bandet!

En s-mærkt statsvetare i Umeå ær av samma uppfattning.

Vad gør distriktet?

Korrigering: Hær finns ett inslag på Væsterbottens nytt (SVT) dær vice distriktsordførande Mattias Sehlstedt gør ett inlægg.

fredag, januari 18, 2008

Tankar efter ett nattskift

Sitter här och har precis kommit hem efter mitt fjärde skift i receptionen (plus tre i restaurangen). Har börjat fundera kring det här med service. Service är på en gång inte enkelt, samtidigt som det är det lättaste som finns. Det handlar i grunden om attityd, vilja.

Vissa, till exempel min mor, skulle när det gäller service hålla sig till den enkla, men i grunden korrekta linjen: "Har man ett serviceyrke så har man- det är bara att skärpa till sig." Jag skulle vilja säga att det inte är så enkelt. Samtidigt som det är helt klart att vissa passar bättre till att jobba med service än andra och ytterligare andra bäst placeras på valfritt lager så långt bort från människor som möjligt, så finns det andra faktorer. Jag har t.ex. handlat på Dressmans butiker i såväl Gällivare, Umeå, Göteborg, Malmö, Stenungsund, Uddevalla, Stockholm som Sortland (Norge) och överallt bemöts med bra service. En lågpriskedja som ger service- hur är det möjligt?

Hotellet där jag arbetar nu genomsyras av servicevillighet. Du känner det direkt, så fort du börjar arbeta där. De små detaljerna, gästen som står och tvekar vid informationstavlan får en fråga om han behöver hjälp med något. Istället för att bara vänta på att gästen själv skulle komma fram och fråga. Att vänta skulle inte vara "fel", gästen skulle inte bli missnöjd, men känner sig välkommen och sedd när frågan kommer. På samma sätt att det är en självklarhet att gästen som börjar arbeta klockan 03.00 får åtminstone en enkel frukost innan han beger sig.

Jag menar att det finns många saker som bidrar till om ett ställe har serviceminded personal eller inte. Vad som gäller för just mitt hotell är jag för ny för att veta. Några saker som är viktiga:

1) Kompetent personal. Är personalen upplärd för att kunna mer än det allra nödvändigaste? Kan de svara på en fråga utanför ramen- t.ex. om turistturer som inte hotellet annordnar självt? Kan de rent tekniskt ändra din betalning om du efter att ha dragit ditt kreditkort kommer på att du vill betala kontant? Behärskar de systemen? Gör de det så är chansen mycket större att du inte får sura miner över "jobbiga frågor", tvärtom - personalen kanske tycker det är kul att få göra något annorlunda?

2) Personal som trivs. Inte nog med att personal som trivs också stannar och bidrar till att kompetense finnns kvar, personal som trivs är trevligare! Istället för att fundera över vilket jobb du hellre skulle ha, kanske du lägger kraft på att lära dig mer om det jobb du har. Bonus är sådant som att arbetsglädje smittar av sig och också syns utåt gästerna.

3) Personal som har tid. Att ge service handlar ofta om att ge tid. Att förklara vägen till banken, att ordna upp ett återköp eller att låta en gäst byta rum. Om listan på saker du ska göra på ett arbetspass är orimligt lång så blir blotta åsynen av en gäst något som stör istället för något som är en förutsättning för att du ska ha ett jobb.

4) Personal som har trygghet och befogenheter: Det finns inga gäster som är så nöjda som missnöjda gäster som fått ett bra bemötande. En gäst som upptäcker att vattnet i duschen är kallt inser i 9 fall av 10 att inget hotell i världen kan gardera sig mot dylika fel. Däremot förväntar sig gästen att problemet ska lösas. Hur bemöts gästen? Har receptionisten befogenhet att klockan 10 på kvällen ge gästen ett annat rum eller får gästen svaret att det får vaktmästaren titta på i morgon? Ett något larvigt exempel, sådana befogenheter har så gott som alla, men poängen tror jag är klar. När jag jobbade med kundservice över telefon så var det ofta jag kände: "Gästen har rätt, om jag gör såhär så blir han/hon nöjd". Om jag då vet att jag måste tillfråga min chef för minsta lilla kompensation då drar jag mig för det. Dessutom så kan ofta en tillmötesgående personal ge bättre service än om gästen vet att det hela har vandrat uppåt i heriarkin först. En kompetent personal som känner trygghet i jobbet, som vet att cheferna ser till viljan och gästtillfredställelse i första hand och regler eller ekonomi i andra hand vågar ta ut svängarna för att ge gästen den service han/hon förtjänar. Detta går verkligen hand i hand med kompetens. Det är en viss konst att skilja gäster som haft otur och behöver kompensation från dryga rättshaverister.

5) Företag med lagkänsla. En verksamhet där varje avdelning, eller än värre- varje skift, ägnar sig åt att till punkt och pricka bara göra precis det de behöver leder till dålig service. Exempel: Klockan är åtta på kvällen, receptionen har checkat in alla gäster och har ärligt talat inte särskilt mycket att göra förrän skiftbytet närmar sig klockan 11. Samtidigt så har restaurangen högtryck och de två serviserna springer benen av sig för att servera mat och sälja alkohol. Vad gör receptionisten? Surfar vidare eller tittar om det finns något han kan göra (diskplock t.ex)? Förutom att det i allmänhet leder till att receptionisten inte får hjälp när han behöver det, så leder det till sämre service- gästerna blir lidande. Ett annat klassiskt exempel är skillnaden mellan ett servislag där dricksen delas eller ett där var och en förtjänar sin egen dricks. Vips har du strid om borden och en situation där det är väldigt enkelt att den enskilde servitrisen hellre ger extra service till sitt bord än hjälper kollegan som sitter i skiten. Jag säger inte att det behöver bli så, men den materiella grunden för det finns. På samma sätt på sälgföretag där provisionen är för stor del av lönen- vem ser till att kaffet kokas, vem ser efter kopieringsmaskinen eller papperskorgarna? Vem hjälper den nya kollegan som har problem med ett samtal?

Nu blev det här långt och jag har säkert glömt något, skriv en kommentar vetja!

Världens taxitätaste ort?

I Longyearbyen bor ca 2000 personer på ett ganska litet område: Ett par hundra meter brett och ett par kilometer långt. Här finns två taxibolag, bägge kör bara med minibuss. Jag kan tycka att det låter ganska mycket för så få människor som bor så tätt. Det finns några skäl till denna taxitäthet:

1) Avsaknad av kollektivtrafik
2) Emellanåt riktigt otrevligt väder. Är det femton minus och tjugo sekundmeter känns en kvarts promenad föga inspirerande.
3) Folk jobbar mycket och tjänar mycket pengar.
4) "Personaltaxi" för 35 kronor från hemmet till jobbet.

Något mer skäl? Skulle väl vara att folk är flitiga kroggäster alla dagar i veckan och att det periodvis är enormt mycket turister.

Dagens regel

Är i själva verket en tillbakablick. Precis som på landsbyggden överallt annars i världen är det där med låsta dörrar något som anses som överskattat och krångligt. Det är ganska skönt att inte hålla reda på nycklar och att kunna be grannen gå in och kolla att man stängde av kaffebryggaren, t.ex. Vad jag inte visste var att det tidigare var olagligt att låsa ytterdörrar i Longyearbyen. Anledningen? Isbjörnsfaran. Du skulle alltid veta att det bara var att löpa till närmsta hus och rycka upp dörren ifall nöden så krävde. I takt med minskad isbjörnsfara i centrala byen och ökad befolkning och därigenom brottsbenägenhet så är dock lagen borta, men traditionen lever kvar.

Det är inte över än...

Ska man tro såväl USA:s media som Norges eller Sveriges, eller för all del bloggare som Jinge (Jinge igen) så handlar demokraternas presidentval endast om Hillary Clinton eller Barack Obama. Det är inte sant. John Edwards visar oväntad stark form i Nevada och en vinst där kan ge ett momentum i hans födelsestat South Carolina. Obama gjorde nyligen en miss när han pekade på Ronald Reagan som ett exempel på en ledare som stod för förändring. Lite som att säga att "bilen krockade TACK VARE blixthalka". Som demokrat använda union-busting Reagan som possitivt exempel är kanske inte helt lysande...

Med lite tur så sitter USA snart med både ett demokratiskt och ett republikanskt primärval som är öppet och oförutsägbart.

Edwards kampanj har nu kört en annonskampanj på temat om medias usla bevakning av honom.

Edwards är en märklig kandidat. Progressiv och riktigt radikal i sin utmaning av makten, samtidigt är han en riktig sydstatare med vissa konservativa drag. Den kombinationen visar sig vara lyckad i mätningar där man ställer de olika demokratiska kandidaterna mot republikanerna. Edwards lyckas få en del röster av fattiga konservativa väljare på landsbyggden som aldrig någonsin skulle rösta på Clinton. Den här videon från ett möte med Edward visar på hans mix av konservatism och radikalism.

torsdag, januari 17, 2008

Så kunde det fungerat...

Som vanligt ær Nemi helt strålande.

Korrigering: Länken ovan går till den dagsaktuella Nemi. Den jag tyckte var extra bra hittar du här.

Tänk om dating fungerade så sakligt!

onsdag, januari 16, 2008

Bert Karlsson har rätt!

Nu reagerade ni nog? Det handlar om kulturpolitik. Vi lever i ett land där allting styrs från Stockholm, från samma liberala mellanskiktspack i den kungliga huvudstaden. De bestämmer vad som är kultur och vad som inte är det. Att de kommersiella världsartisterna Metallica eller Stockholms symfoniorkester belönas med 6% moms medan det lokala dansbandet i Säffle har 25% på sina spelningar är väl inte mer att vänta. Bränn ner skiten!

tisdag, januari 15, 2008

Vilda västern

Vad ska man säga- ett ställe där en sådan här skylt behövs utanför butiker, hotell och liknande? Den här sitter utanför banken/posten:



På hotellet står det en skylt om att det är "ytterst osannolikt med björn i restaurangen, därför ber vi er att lämna vapen i skåpet här..." Avsändare: "Nervös personal".

Sedan att det i verkligheten inte är någon som bär vapen i byen, det är en annan sak...

1/3 avklarat!

Idag såg jag ett av de två landlevande däggdjur som är ursprungliga för Svalbard. På väg till jobbet så gick jag och stirrade ner i marken, till hälften för att dagdrömma och till hälften för att undvika vinden. Helt plötsligt ser jag något mjukt och gulaktigt i ögonvrån- en vildren! Typ ett steg från att trampa rätt på den. Mitt inne i byen, lugn och fin. Närmast tam. Såg välnärd och rejäl ut. Inte rädd heller, ärligt talat så var den sötare än de där fula sakerna som blockerar vägarna i norra Sverige...

Korrigering: Jag ær inte så smart... Isbjørn ær ett marint dæggdjur, inte ett landdjur. De tre landlevande dæggdjuren på Svallbard ær Svalbardrein, Fjællræv samt Østmarkmus. Den sistnämnda är dock ofrivilligt importerad från Norge och ej ursprunglig här.

För övrigt tog mitt lilla gästspel i restaurangen slut tidigt i kväll, strax efter halv elva skulle jag böja mig ner och lyfta upp en kartong med vin. Då sprack mina byxor. Tidigare samma kväll hade knapparna i min väst flygit ur när jag böjde mig ner. Börjar bli dags att banta...

För övrigt är jag fortfarande arg på bevakningen av det amerikanska presidentvalet - go Edwards!

fredag, januari 11, 2008

Som det ska vara...

I går blev jag stolt medlem av COOP Svalbard. En självklarhet givetvis, men också mer än bara tradition och slentrian. I den gamla gruvarbetarbyn finns det givetvis inte någon annan livsmedelsbutik än den jättestora Svalbardsbutikken. Detta medför att den går riktig bra och det innebär i sin tur att vi får 5% i återbäring på allt vi köper. Jämför detta med övriga Norges 1% eller Sveriges 0%.

Tar man då i beaktande att COOP inte bara har mat, utan även kläder, alkohol (ingen återbäring dock...), husgeråd, foto, dator, musik, m.m. så inser var och en att det är en good affär att vara ansluten till COOP Svalbard. En barnfamilj kan tjäna ganska bra pengar i återbäring som dessutom lägligt nog betalas ut i januari...

Någon som undrar varför närmare 100% av de fastboende är medlemmar?

Dagens händelse:

Jag skrev under anställningskontraktet i dag. För första gången i mitt liv så fick jag en högre lön än vad det absolut lägsta som föreskrivs enligt kollektivavtalet (tariffavtalet på norska). Känns bra. Ska väl inte skriva ut i siffror vad jag får i lön, men jag kan bara säga att min inkomst efter skatt ligger närmare en manlig akademikers än en kvinnlig hemma i Sverige...

Nordens polacker det är vi- fast till skillnad mot i Sverige så är det inget snack om att norska löner ska gälla alla på Svalbard! Oavsett om du är Thailändare, svensk eller norsk. Så fort jag får tag i Franz (vår tillitsvalde) så ska jag anmäla mig in i LO.

torsdag, januari 10, 2008

99% av amerikanska primärvalen kvar!

Börjar bli ordentligt trött på såväl svensk, norsk som amerikansk media. Primärvalet är inte slut än. För demokraterna så har två små delstater röstat- 48 återstår. I väljartal så har 99% ännu inte röstat.

Oavsett hur gärna svensk höger vill att Clinton ska vinna och oavsett hur gärna svensk mitt vill se Obama vinna, så finns det en tredje kandidat - den progressive John Edwards. Är det för mycket att begära att åtminstone få grundläggande täckning av hans kandidatur. I Iowa så vann inte vinnaren allt, utan både Edwards och trean Clinton fick delegater till conventet. Det är ett öppet race.

Edwards kommentar efter förlusten i New Hampshire:

I väntan på kamerakabel...

Kan jag dela med mig av lite första reflektioner från de första dagarna i Longyearbyen:

Dagens regel:

De har motbok här! Alltså ett kvotsystem för alkohol... Det är bra, med tanke på att 0,5l Minttu (50%) kostar 55:- och 1,0L Absolut Vodka kostar 110:-. Nu är det dock inte så att det är omtanke om folkhälsan som ligger bakom, i alla fall inte i modern tid. Det finns en glugg i systemet: Vin. Vanligt vin (under 15%) får du köpa hur mycket du vill! Regeln har sitt ursprung på den tiden då det bara var gruvarbetare här. Fylleriet var ett stort problem och man ville minska det och införde kvoter. I klassrättvisans namn så gick det ju inte att ha samma regler för pöbeln som för tjänstemännen (funktionärerna). Framförallt ville man att deras fruar skulle få dricka så mycket de ville, varför vin förblev fritt...

Dagens insikt:

Longyearbyen har knappt 2000 invånare. Till det finns det åtminstone fem pubar och ett antal restauranger. Många är unga och ensamstående. Alkoholen är billig. Efter en fältstudie på den nyaste puben i går kväll så måste dagens insikt helt enkelt bli att det kommer krävas ett hårt arbete för att inte slösa bort alldeles för mycket pengar...

En possitiv sak är att det enligt uppgift är knarkfritt här. Det accepteras inte och djungeltelegrafen går så fort att knarkarna snabbt åker fast.

Dagens upplevelse

Blir gårdagskvällen. Eftersom jag var ledig i dag, men ska jobba i helgen så tyckte jag att det skulle vara kul att komma ut och se lite folk. Samtidigt så kände jag ingen, men lyckades våldgästa mig in på en vin/ost kväll - vilken uppenbarligen var en illa dold förfest... Innan vi gick ut så såg vi en film om Svea gruvan. En amatörfilm om livet i gruvan. Vilka bilder, vilka människor! En av tjejerna som jag träffade igår jobbar som kock på Svea - tydligen ett väldigt speciellt jobb.

Jag återkommer när jag fått ordning på kameran, men jag kan redan efter EN dag slå fast att den som inte åker hit någon gång i sitt liv kommer att ha missat något! Vilda western, i en väldigt snäll förpackning...

På gjensyn!

tisdag, januari 08, 2008

Gardemoen - en bra start på dagen

Så, då sitter jag här på Gardemoen och magen kurrar, inte av hunger, men väl av nervositet. Om ganska exakt en timma så avgår mitt plan mot (typ) Nordpolen. Sovit grymt dåligt i natt på ett bed & breakfast hotell nära flygplatsen. Inte var det hotellets fel, det handlade mer om alla mina tankar som vägrade lämna huvudet...

I vilket fall, såväl incheckning som säkerhetskontroll gick bra så nu är det bara att vänta. Behövde bara betala 120 kronor för övervikten. Borde fått betala närmare 500 kronor, tack för det SAS (eller snarare den trevliga damen i kassan)!

Återkommer.