söndag, januari 20, 2008

Bra AD!

Vad är det med Pengar24 (ni vet den där ekonomisajten som aftonbladet länkar till)? Intressanta artiklar, ofta bra skrivna, men fullblodsidioter som kommenterar.

Den aktuella artikeln handlar om en man (resemontør) som blev uppsagd efter att på resa i Kina brutit mot den kinesiska motsvarigheten till vår Sexkøpslag. Først satt han femton dagar i fängelse i Kina och kom sedan hem och blev avstängd från jobbet medan chefen funderade vad han skulle gøra, typ. Detta av någon märklig "hänsyn" till føretagets kvinnliga anställda. Øhh... På villket sätt drabbas de av att han är på jobb? Det är väl snarare så att det är han som får problem med att träffa kollegorna igen? "Här har vi han som inte fixar att skaffa sig sex utan att betala før det..." Säkert populär på firmafesterna!

Hursomhelst, därefter blev han uppsagd "før att allvarligt ha skadat føretagets anseende i Kina". Mannen hade arbetat prickfritt i 33 år. AD ansåg dessbättre att det inte var godtagbara skäl. Sedan att skadeståndet før uppsägningen, 40 000, är alldeles før lite, det är en annan sak.

Det sjuka med artikeln är egentligen kommentarerna. De utvecklar sig till en debatt før eller emot sexkøp när det i själva verket är en arbetsrättslig fråga. Ska ett lagbrott som ger 15 dagars fängelse i Kina (kanske mina førdommar, men jag anar att det är få brott som har lindrigare straff där), utført på ledig tid, føranleda uppsägning? Självklart inte! Varning før brott mot internpolicy, fine, men längre än så behøver man inte gå. Om jag åker dit før rattfylla (ett betydligt allvarligare brott) så blir jag troligen inte uppsagd.

Jag ser tre møjliga førklaringar:

1) Føretaget har velat bli av med honom länge och grep nu chansen.
2) Moralpanik, någon ny på personalavdelningen är helt upptagen av tanken på att få in fler kvinnor som montører och vill statuera exempel.
3) Det finns mer bakom än vad som framkommer. Kanske inte "bara" køpte sex? Misshandlade? Våldtog? Beteedde sig osedvanligt illa så det blev en skandal i hela stan där nere? Att det bara blev 15 dagar i fängelse berodde på att han var utlänning?

Det som talar emot alternativ tre är att det då borde framkommit i førhandlingarna i AD.

Nej- jag är før sexkøpslagen, men jag är mer før anställningstrygghet. På samma sätt anser jag inte att man ska slå barn, men tycker det är før jævligt att en lärare som efter 30 års tjänst råkar flippa och slå till en ungjävel som beter sig illa blir av med jobbet. Dessutom fick läraren karens från A-kassan eftersom det var sjælvførvållad uppsägning. Sverige børjar bli otryckt.

Som sagt- läs kommentarerna. Denna länken tar dig till førsta sidan med kommentarer.

Inga kommentarer: