onsdag, januari 30, 2008

Clinton fulspelar

Det är en sak att i god tid inför ett val komma överens om spelregler- det är en annan sak att följa dem när de inte passar ens egna intressen.

Clinton har gjort precis det vid två tillfällen den senaste tiden. Först så gick hon med på att Florida och Michigan blev av med sina delegater till det demokratiska partiets konvent i höst. Detta beroende på att de flyttade fram sina primärval till en position tidigare än vad som ansågs acceptabelt av partiet. Iowa och New Hapshire SKA vara först. Visst, en lagom larvig anledning och jag skulle ha all respekt för någon som protesterar mot det beslutet.

Det Clinton gjorde var dock att först acceptera beslutet och sedan när hon börjar känna att hennes säkra vinst inte är så säker, att Obama tar in, osv. DÅ börjar hon kampanja i dessa stater och kräver att partiet ska acceptera deras delegater. Hyckleri, lindrigt sagt. Läs Washington post om hennes "vinst" i Florida.

Samma agerande hade hon i Nevada. Nevada använder sig av "caucus" modellen istället för primärval. Caucus kan liknas vid jättelika medlemsmöten över hela delstaten samtidigt där du måste ställa dig upp på en given tidspunkt och deklarera ditt stöd för din kandidat inför grannar och kollegor. Detta system har en del fördelar- t.ex. i Iowa ger det väljare möjlighet att först visa sitt stöd för t.ex. Kucinich för att sedan kunna lägga sitt stöd för en mer valbar kandidat. Nackdelarna är dock några: Du måste avslöja vem du stödjer och inte minst du måste ha tid just då- och i ett par timmar.

Bland annat för att motarbeta den sista nackdelen lades Nevadas caucus på en lördag istället för en vardagseftermiddag-kväll. Det gjorde bland annat lärarna glada. Dock gjorde det restaurangarbetarna mindre glada. Eftersom Las Vegas ligger i Nevada så ä de några stycken... Kompromissen blev då att man lade några caucus platser på fackföreningsorganiserade kasinon. Återigen - ingen protesterade. Detta ändrades dock när Hotell och Restaurangfacket (typ) bestämde sig för att stödja Obama. Då kom Lärarfacket (som stödjer Clinton) helt plötsligt på att detta var fel. Med Clinton ivrigt påhejande i bakgrunden så gick de till domstol. Kanske de skulle klagat några månader tidigare?

Sedan att Obama istället för att peka på Clintons fulspel hamnade i en meningslös dispyt om etnicitet - det är bara ytterligare ett exempel på att amerikansk politik suger.

Samtidigt som ovanstående händer så väljer Aftonbladets Clinonlojala reportrar att fokusera på detta.

Go Edwards!

1 kommentar:

Hanna sa...

Ja, amerikansk politik suger, men valet är samtidigt en mycket intressant uppvisning i politisk strategi. Valsystemet borde däremot förpassas tillbaka till 1700-talet!