måndag, december 17, 2007

Kors i taket!

Jag läste precis en kolumn av Hanne Kjöller på Sveriges malligaste morgontidning. För ovanlighetens skull utan att svära, känna blodtrycken stiga eller mitt förakt mot stockholmska borgare öka. Tvärtom, jag skrattade!

Varför detta då? Jo, Hanne Kjöller skrev om de feodala stämningar och värderingar som präglar Riddarhuset och Sveriges adel (suprise!). Hon påminde sig om hur en bekant till henne ska ha blivit socialist när han började jobba på en butik på Östermalm, själv rekommenderar (?) hon läsning av den svenska adelns egen tidning Arte et maria. Hon skriver: "De åsikter och strider som torgförs där trodde jag dog ut på 1700-talet.


Läs krönikan. Den är faktiskt rolig och välskriven. Hennes reaktion påminner mig lite om min ungdoms dagar. Jag umgicks med ett gäng i Landvetter, vilket för mig som Härrydabo var lite suspekt, men, men. Nu var det så att i princip samtliga av manligt kön i detta sällskap var moderater och vi vet ju alla hur charmiga unga, manliga moderater var i början av 90-talet... I vilket fall så var det en av dessa som utmärkte sig mer än de andra. Han var tämligen bortskämd och van att få som han ville. Hans far ägde ett företag i byggbranschen. En annan av mina moderata kompisar, som inte var riktigt lika välbeställd fick en dag ett utbrott och sa till mig: Det är sådana som XXX som kan få mig att (också*)bli sosse.

* På den tiden kallade jag mig för sosse.

Inga kommentarer: