onsdag, mars 21, 2007

Vad sa Bildt egentligen?

Okej. Sverige är i konflikt med Kuba. Att öppna diplomatpost är ju inte så jävla vackert, men samtidigt är det ganska tydligt att Bildt brustit i sin respekt för Kuba. Är man utrikesminister så finns det ett särskilt språk att använda.

Jämförde Bildt Kuba med typ Pinochet? Eller med Nordkorea? Även den som är kritisk mot företeelser på Kuba måste vara realist. Jag har betydligt större tilltro till den Kubanska respekten för mänskliga rättigheter än både den Colombianska och den Saudiarabiska. Vilket land skriker liberalerna oftast över? Dessutom kritiserade tydligen inte Bildt Guantanamo basen. Vilket hyckleri!

För övrigt så finns det ett visst fog för kritik mot Sverige för etnisk rensning. Även om jag personligen är en stark motståndare till rennäringens ställning här i norr så måste man om man har den minsta kunskap om historien erkänna att Sveriges behandling av såväl Kväner (Tornedalsfinnar) och Samer har varit allt annat än snygg. Vill man gå längre tillbaka så kan man inkludera de danska skåningarna i samma fålla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Bra blogg! Bra också att du tar upp förtrycket av minoriteter. Dock måste jag som har tornedalsfinska rötter rätta dig i ett litet avseende; kväner och tornedalsfinnar är inte samma sak! Kvänerna är ett folk i norra Norge, medan tornedalsfinnar till större delen är bosatta på bägge sidorna av Torne Älv (i Sverige främst i orterna: Pajala, Pello, Haparanda och Övertorneå). Det som kväner och tornedalsfinnar har gemensamt är att de är minoritetsgrupper samt att språken liknar varandra.

För mer info i ämnet rekommenderas Tuuli Forsgrens (2005) skrift "De uraliska Folken; en kort översikt". Finns att köpa för en mindre summa på institutionen för moderna språk/finska.

Walle sa...

Okej, tack för informationen! Ska slå lite på min Pajländska vän som brukar prata om Kväner på ett sätt som jag i alla fall tolkat som att han ser sig som en...