torsdag, mars 08, 2007

Bevara Västerbotten!

I politruktidningen Dagens Samhälle så framkommer det att en kraftig majoritet av Västerbottens kommunalråd vill ha EN norrlandsregion. Jag har alltid varit för ett regionparlament. Länsstyrelsen är ett missfoster, statens förlängda arm ute i landet. Väldigt mycket kan ett förstärkt landsting, kalla det region om du vill, ta hand om. Det finns ingen rimlighet att statens organ ska syssla med länsutveckling, turism och annat som folkets direktvalda representanter kan syssla med. Så långt allting bra.

Det jag absolut inte kan acceptera är den uppifrån mentalitet som präglar hela tanken med storregioner. Vad finns bakom flosklerna om ”ökad effektivitet” och ”samverkan”? Betongpartierna, SAP och ”nya” Moderaterna, har alltid varit emot direktvalda regionförbund och till varje pris försvarat kommunförbund och andra indirekta organ. Kommunalrådsdemokrati som jag brukar kalla det. Nu har de svängt. Varför? Skall jag vara elak så tror jag när det gäller (m) och de mer högervridna (s)- kommunalråden (läs: Lennart Holmlund) att de ser en möjlighet till en politisk utveckling där ännu mer makt koncentreras till ett fåtal heltidspolitiker. Västerbottens läns landsting är redan i dag en ganska komplicerad historia, med enorm budget och svåröverskådlighet.

Sammantaget:

1) I dag har landstingsfullmäktige i Västerbotten 71 mandat. Med en storregion (4 län) så skulle man sålunda behöva komma uppåt 249 eller så för att behålla samma rekryteringsgrund. Det kommer inte att ske. Fullmäktige är redan idag en lekstuga med en opposition som trivs alldeles för bra i talarstolen. Folkpartister tycks tro att det är onödigt att samarbeta i sitt parti, utan alla ska upp i alla frågor… Kan inte se att det skulle bli rimligt med ett 3½ (Jämtland är ju bara hälften mot de andra länen) så stort fullmäktige. Å andra sidan, minskar man storleken på fullmäktige så blir det längre från väljaren till de folkvalda. Vänsterpartiet har 7 ledamöter i fullmäktige den här valperioden, varav endast en är från inlandet. Det är illa nog för möjligheten till att ha koll. Om dessa sju skulle vara spridda från Sveg till Kiruna så…

2) Ett ökat avstånd till politiken gör det också lättare att driva en högerpolitik. När saker och ting blir större och mer svåröverskådligt så kommer mer saker delegeras ner till välavlönade tjänstemän. Dessutom kommer en maktkoncentration att ske.

3) Byapolitiken får ny fart. De senaste åren har förbättringar i detta avseende skett i Västerbotten. De gamla sjukvårdsdistrikten är dödade och jag upplever det, åtminstone i Vänsterpartiet, som att vi kan ha ett länsperspektiv. Bara för att jag bor i Umeå så betyder inte det att jag inte förstår sjukstugornas betydelse, osv. Jag är övertygad om att det krig som kommer flamma upp när vi ska styra över halva landet inte kommer att vara roligt. Norrbotten har FEM sjukhus i dag på samma befolkning som Västerbotten. Tre av dessa måste bort. Problemet är att folk ser byggnader i stället för verksamhet. Lokalrivaliteten är enorm i Norrbotten. Om det första som en ny region måste ta tag i är att lägga ner några sjukhus så kommer hela projektet bli lamslaget av konflikter.

4) Större är inte bättre. Jämför Hallands län med Västra Götaland. Okej, Halland är en välbärgad region – men den är också välskött.

5) Om det genomförs storregioner över hela landet så är det bara första steget mot en federal utveckling. Kul för Norrland, som har en stabil politisk kultur, men mindre rolig tanke är att vissa borgerliga regioner får mer självbestämmande. Sverige är en enhetsstat. Alla medborgare ska ha samma rättigheter och skyldigheter oavsett var i landet vi bor.

6) Skåne var en kulturellt sätt rimlig sammanslagning. V:a Götaland var det inte. Vissa län kanske borde slås ihop, men låt det komma underifrån!

Sådär ja, lite långt. Som Vänsterpartist så finns det en del andra funderingar också. Ska vi ha ett gemensamt partidistrikt eller hur ska politikerna styras? Ett gemensamt partidistrikt med Norrbotten väcker en del farhågor. De är lite för konfliktinriktade. Å andra sidan, kan det innebära att övriga Norrland kan köra över privatiseringsförespråkarna i Västernorrland…

Inga kommentarer: