söndag, juli 08, 2007

En gåva till de som redan har...

Ær en vanlig analys øver den svenska høgerregeringens projekt. Den hær gången handlar det inte nødvændigtvis om en gåva till de som har feta bankbøcker, utan om en gåva till dem som redan har ett bra, centralt och attraktivt boende.

Hænger du inte med? Jo, DN vet att berætta att nær bostadsrætter ombildas så ær standardpriset rabatterat och nedsatt till ca 70% av marknadsværdet. Detta innebær ju att rabatten blir større ju mer attraktivt området ær. Eller som DN skriver:

"Det är därför det går att göra ekonomiska klipp i attraktiva områden. Rabatten som köparen får är stor i förhållande till lägenhetens marknadsvärde. "

Så nær allmænnyttan sæljer ut sina lægenheter slumpar de inte bara bort våra gemensamma resurser, utan de ger vinster till en særskild grupp. En miljonprogramslægenhet ær helt enkelt inte lika mycket værd som en stor lægenhet på stans græddhylla. Mysigt.

Huvudproblemet ær sjælvklart den økande segregationen. Vid sjælva ombildningen kan en och annan Svensson følja med øver till bostadsrætt, rabatten gør att de troligen får sitt banklån. Dæremot stænger man ju effektivt dørren før nya Svenssons i den attraktiva delen av stæden. Det ær tragiskt och borde skræmma de s.k. mittenpartierna, men icke.

Ganska skønt att bo i Umeå i dessa tider.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du, har du det bra hemma i Umeå ? Frisk luft ? Härlig natur ? Lugnt tempo ? Inget stress ? Är kunderna snälla mot dig ?

Walle sa...

Jovars, är för tillfället på feriejobb i nordnorge. Ännu finare natur, ännu lugnare tempo och trevliga gäster/kunder...

Hur är regnet nere i fjollträsk? *ler*