söndag, juli 08, 2007

EU in action

Då har EU slagit till igen och ägnat sig åt klåfingrighet på gränsen till det absurda. Man har nu kommit fram till en kompromiss som innebär att Vodka får all sprit som är starkare än 37,5% kallas, men om det inte är gjort på potatis eller spannmål så måste det tydligt skrivas ut.

Läs mer här om upprinnelsen av en lång dispyt inom EU systemet som rasat mellan de länderna som vet vad Vodka är(Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Polen) och de andra. Av någon anledning verkar Storbritanien stöttat oss. Kompromissen ligger en tysk bakom.

Det hela rymmer två diskussioner: 1) Ska EU ta en definition av något så uppenbart onyttigt? Det tycker inte Jens Holm (EU-parlamentariker för v) . Samtidigt så är konsumentskydd viktigt. Köper jag en vodka ska jag veta att det är Vodka. Det är viktigt, inte för Absolut Vodka och de andra stora märkena, utan snarare för mindre, nykomlingar. Om beteckningen Vodka inte betyder något, då kommer konsumenterna bli mindre hågade att prova nya märken. 2) Vad är vodka? Jag förstår ärligt talat inte diskussionen; Vodka är den vita sprit som gjorts och druckits i norra och östra europa i evigheter. På potatis och spannmål. De andra får kalla sin sprit något annat. Morr.

Inga kommentarer: