fredag, augusti 04, 2006

Friskole-hysterin

Friskolor viktigare än religionsfrihet?

Rektor Hans Jansson på Minervaskolan har tagit konflikten ett steg till genom sina uttalanden i VK den 17 mars. Borta är alla jämförelser med keps och andra huvudbonader- nu är det sjalens placering i den muslimska kulturen som han yttrar sig om.

Stackars missförstådda HJ ifrågasätter var ”alla feminister” håller hus i debatten. Han ser sin kamp mot religionsfrihet som en feministisk sådan. Uppenbarligen delar inte det progressiva Umeå den analysen.

HJ hade kunnat rädda ansiktet någorlunda om han istället sagt att han förespråkade ett franskt/turkiskt förhållningssätt till religion, d.v.s. att INGA religiösa symboler skall tillåtas i skolan. Jag är personligen skeptisk även till det, men det är åtminstone en hållning som kan diskuteras utifrån saklig och intelligent argumentation. I stället väljer HJ att peka ut en religion och särbehandla den. Dessutom gör han det på ett enormt kränkande sätt som utmålar alla de muslimska kvinnor som frivilligt av religiös övertygelse bär slöja som viljelösa och kuvade.

Det går säkert att diskutera olika religioners bidrag till det patriarkala samhället, men att en friskola i Umeå ensidigt pekar ut en särskild religion OCH dessutom fokuserar på ett klädesplagg leder knappast framåt.

Frågan är emellertid större än en enskild smygrasistisk rektor på en friskola som tvingar en muslimsk flicka att söka sig till en kommunal skola. För mig som Vänsterpartist så är det också uppenbart ett exempel på problematiken med friskolor. Oavsett vad skolverket skulle besluta så har HJs uttalanden på ett tydligt sätt sänt signaler till Umeås föräldrar och ungdomar: Vill du ha dina barn i en skola med ambitioner på kulturell ”renhet”- välj Minerva! Effekten kommer knappast leda till en minskad segregation i Umeå. Det är anmärkningsvärt att en rektor som är så tydligt olämplig som skolledare är helt onåbar för demokratiska beslut. Först kommunaliserar staten skolan, sedan fråntas kommunerna möjligheten att styra skolan. Staten bestämmer – kommunerna betalar.

Lennart Gustavsson (v) frågade i riksdagen minister Jens Orback (s) om vad han såg om frågan och fick ett lite sådär typiskt ministersvar, oklart, men ändå positivt. Dilemmat är att det inte är regeringen eller sossarna som är problemet, utan miljöpartiet! För miljöpartiet är det viktigare med fristående skolor än med ett sammanhållet och demokratiskt styrt skolväsende. I deras borgerliga skolpolitik är en skola för alla bara ett tomt slagord.

Förra valet uppmanade Minervaskolans företrädare umeborna att rösta borgerligt, i år tackar man nej till elever. Det är dags att tacka nej till deras ”metodik”!


Inga kommentarer: